latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:48 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Британске санкције не доприносе стабилизацији, сљедећа Србија

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић рекао је за Срну да британске санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додик и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић неће допринијети стабилизацији односа у БиХ и да су уведене због противљења уласка БиХ у НАТО, те оцијенио да ће се унаредној фази на удару наћи и Србија.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Плашим се да овај потез Британије није самоиницијативан, већ да је реч о широј акцији неких западних кругова који имају за циљ да оно што сматрају "својим двориштем" ставе под пуну окупацију, а то су БиХ и Србија које још нису ушле у НАТО - истакао је он.

Анђелковић је нагласио да је удар на Додика сада динамизиран само зато што није желио да допусти улазак БиХ у НАТО, а у наредној фази исто ће се радити и са Србијом, односно, измишљаће се ствари да би се извршио озбиљан притисак на Бањалуку, а касније и Београд с циљем да буду присиљени и Република Српска и БиХ, односно Србија, да уђу у НАТО.

Он је навео да је јасно да Република Српска, односно њено руководство ни на који начин нису нарушавали Дејтонски споразум, него су Дејтон подривали они који су, противно духу тог мировног споразума, наметали централизацију која је у складу са ратним циљевима сарајевске елите.

Британија, каже Анђелковић, све то добро зна, али цијелу ствар користи на крајње некоректан начин, како би ситуацију у БиХ ставила у контекст тренутних дешавања на истоку Европе.

Он је упитао да ли то Лондон ради само зато што је из неког разлога нашао интерес да иступа као лобиста одређених сарајевских кругова или на тај начин покушава да се врати на геополитичку сцену, демонстрирајући своју забринутост за Балкан, наравно на погрешан начин, јер не говори о правим кривцима, већ пројектује кривицу на оне који нису одговорни.

- Како год било, ријеч је о нечему што неће допринијети стабилизацији односа у БиХ - сматра Анђелковић.

Он је рекао да су овакви потези увијек разлог за забринутост, јер Британија сама по себи није озбиљан фактор ако то ради како би за неког лобирала или скренула пажњу на свој значај, али ако је иза свега тога нешто много озбиљније, на примјер америчка намјера да заокружи НАТО на овим просторима, онда је увод у много веће притиске и на Београд и Бањалуку.

Према његовим ријечима, сам по себи тај потез има једну димензију која призива забринутост, али да ли је реалан или није, видјеће се у наредним корацима.

Велика Британија увела је данас санкције Додику и Жељки Цвијановић због, како је образложено, "њиховог нарушавања легитимитета и функционалности БиХ".