latinica  ћирилица
11/04/2022 |  16:22 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Каран: Британске санкције су удар на два симбола Српске (ВИДЕО)

Санкције које је данас Велика Британија увела предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и члану Предсједништва БиХ Милораду Додику су удар на два симбола Српске - на представника њених грађана и на представника Српске у заједничким институцијама БиХ, рекао је за РТРС професор уставног права Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је нагласио да предсједница Српске симболично представља и изражава јединство Републике Српске, док је српски члан Предсједништва, на врло специфичан начин, симбол Српске у заједничким институцијама.

Он је подсјетио да је члан Предсједништва из реда српског народа из Републике Српске један од кључних функција за заштиту виталног националног интереса ентитета.

- Санкције су дакле напад на грађане Републике Српске, на изборну вољу свих њених грађана који су на изборима изабрали предсједницу Српске и члана Предсједништва. Напад је то и на политику која се зове заштита интереса Републике Српске. Ово је напад на политику која штити Устав Српске у оквиру уставне позиције БиХ - рекао је Каран.

Каран је додао да су санкције Додику и Цвијановић удар на све оне који желе да сачувају федерални статус Српске, њену самосталност, као и на политике које се протеклих 27 година боре за Републику Српску.

- Ове санкције су требале да покажу како ће проћи сви они који се боре за Републику Српску. Ово је напад од стране оних који су срушили уставни систем БиХ и Српске прије 26 година неуставни преносом надлежности - закључио је Каран.