latinica  ћирилица
11/04/2022 |  21:04 ⇒ 12/04/2022 | 08:54 | Аутор: СРНА

Додик: Одбити све програме које је креирала Британија

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће Влада и друге институције Републике Српске одбити све програме које је у Српској креирала Велика Британија.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Можда ћемо промијенити и Закон о јавној управи који је креирала Велика Британија и направићемо наш закон о јавној управи - рекао је Додик за АТВ.

Додик је рекао да санкције које је Велика Британија увела њему и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић не задиру директно у дејтонски статус Српске, али да ће довести до још већих проблема у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је да се у британском Парламенту и јавном животу пробило неколико Бошњака који креирају одређене одлуке, а најпознатији експонент те политике је Арминка Хелић, која је постала баронеса и која окупља све против Срба.

Он је подсјетио да је Хелићева спонзорисала британску резолуцију у Уједињеним нацијама којом је српски народ требало да буде проглашен геноцидним.

Говорећи о Закону о имовини Републике Српске, Додик је рекао да је имовина ствар која је пресуђена и да сада неко жели да се то врати у Парламентарну скупштину БиХ, што би значило да је то закон који је у надлежности БиХ.

- То значи да може свако из Федерације БиХ да уложи амандман на тај закон којим се мијења карактер имовине у Републици Српској. То није тако безазлено питање, већ је тај закон суштинско питање - нагласио је Додик.

Он је истакао да питање имовине не може бити предмет разговора, јер је то завршено на начин да Српска има 49 одсто територије, а ФБиХ 51 одсто, те да је само оно што није изричито дато БиХ имовина ентитета.

Коментаришући изјаву посланика ПДП-а у Народној скупштини Јелене Тривић да су санкције српском члану Предсједништва и предсједнику Српске "њихова ствар", Додик је рекао да је Тривићева "дубоко инволвирана у то" и да би највећа грешка била када би она дошла на чело Републике Српске.

- Али о томе ће одлучивати народ - рекао је Додик.

Што се тиче СДС-а, каже Додик, у тој партији је значај број људи који су патриоте и који су "навучени од руководства СДС-а у савез са издајничким ПДП-ом, гдје је све у функцији битанских обавјештајних интереса".