latinica  ћирилица
11/04/2022 |  22:11 ⇒ 12/04/2022 | 08:55 | Аутор: РТРС

Други угао: Да ли је Српска под новом серијом политичких притисака? (ВИДЕО)

Санкције нису изненађење, већ порука да Велика Британија прати политику САД као и порука Европској унији да се и од ње очекује сличан потез - једногласни су гости наше вечерашње емисије Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Сагласни су да је повод, а не разлог, данашња посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја истакао је да је Британија јако присутна на подручју западног Балкана. 

- Она је историјски присутна, али је чињеница да је врло тешко дефинисати њене интересе и њене потезе. А с друге стране Британију зову најбољим амбасадором Америке у Европи тако да није чудно да су они након САД повукли овакав потез, који је порука Европској унији. Врло је занимљив тренутак у коме је дошло до објављивања, а то је прије свега данашња скупштина, јер дуго се припрема један такав потез за једну овакву прилику, а то је да се може директно да се критикују и Додик и предсједница Цвијановић - навео је Шолаја.

Научни сарадник Института за међународну политику и привреду у Београду Александар Митић рекао је да британске поруке теже дисциплиновању и Бањалуке и Београда и дисциплиновању генерално српског народа.

- Колико је то продуктивно, нисам сигуран, мислим да је прилично контрапродуктивно за њих, али видимо да ће овакве одлуке, сасвим сигурно ће бити све више притиска и унутар ЕУ за санкционисање - каже Матић.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић да Британија у Српској и БиХ активно дјелује у посљедња два до три мјесеца.

- Дјелују у јасном дефинисању да је БиХ једано од приоритета западне политике у овом региону и да је апсолутни приоритет, рјешавање тог отвореног питања за западне интересе. То дакле подразумијева оно што је зацртано као интерес, а то је централизација БиХ и пуно укључење БиХ у евроатлантске интеграције са циљем да се укључи у НАТО - рекао је Миливојевић.