latinica  ћирилица
12/04/2022 |  10:09 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Кошарац: Политичка одлука и напад на нашу слободу да одлучујемо

Санкције које је Влада Велике Британије увела предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику су политичка одлука и напад на слободу, самосталност и сувереност, изјавио је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac) -
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac)

Кошарац је оцијенио да санцкије представљају политичку глупост, будући да су уведене онима чије су политичке одлуке у потпуности у функцији одбране и заштите Дејтонског мировног споразума и Устава као саставног дијела тог споразума.

Он је поручио да чланови британске Владе и амбасадор те земље у БиХ покажу члан Устава БиХ којег су Додик и Цвијановић прекршили својим активностима и одлукама.

- На другој страни имате свакодневно кршење Устава БиХ и надлежности Предсједништва БиХ на плану доношења спољополитичких одлука и нема никавих реакција на понашање Шефика Џаферовића, Жељка Комшића, Бисере Турковић и Свена Алкалаја само зато што је очигледно кршење Устава БиХ у функцији испуњавања политичких захтјева и интереса једног броја земаља - упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Нагласио је да бошњачка политичка већина, уз подршку западних званичника и опозиционих партија у Републици Српској, насиље над Уставом БиХ врши на сваком кораку и у свакој заједничкој институцији на нивоу БиХ.

- Имате сталне противуставне покушаје игнорисања права на ентитетски вето у Представничком дому парламента БиХ и ником ништа. То је срамота за оне који доносе одлуке о санкцијама и то су одлуке које заиста подривају стабилност и безбједност у БиХ - рекао је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Оцијенио је да одлука британске Владе личи на британско-америчку освету јединој земљи у овом дијелу свијета и једином народу који изнад свега воли своју слободу и одбија да интересе државе и народа подреди интересима других земаља.

- Ово је политичка одлука која представља напад на нашу слободу да одлучујемо о нашој судбини, на нашу самосталност и сувереност, на наше право да одлучујемо кога ћемо да бирамо и изаберемо, на нашу прокламовану војну и политичку неутралност. Зато наш одговор, одговор институција Републике Српске, свих политичких странака које у њима дјелују, свих здравих и патриотски оријентисаних политичких снага које не стоје иза срамних одлука о санкцијама, треба да буде јединствен, јасан и одлучан - истакао је Кошарац.

Поздравио је јучерашње саопштење предсједника политичких партија владајуће коалиције у Републици Српској, у којем су лидери владајуће коалиције осудили и одбацили санкције, уцјене, притиске и наметање политика Републици Српској.