latinica  ћирилица
12/04/2022 |  12:33 | Аутор: СРНА

Повољније цијене ђубрива из Турске за пољопривреднике

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да ће из Турске за потребе Српске и њених пољопривредних произвођача ускоро бити увезено 14.000 тона минералног ђубрива, чија би цијена требало да буде повољнија од оног које је долазило из Руске Федерације.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Вишковић је рекао да ће у БиХ, у оквиру прве испоруке, бити допремљено укупно 30.000 тона ових ђубрива, од чега ће остатак од 14.000 тона бити упућен у ФБиХ, а 2.000 тона у Брчко.

- Разговара се сада о питању транспорта и ми тражимо да то буде упаковано и да дође камионским превозом. Овог момента не можемо одговорити колика ће бити цијена тог ђубрива, али пратећи све трошкове биће повољнија него што су ђубрива која су долазила из Руске Федерације - рекао је Вишковић одговарајући на посланичка питања.

Он је рекао да ће Влада пратити ситуацију на том плану у циљу да се уради све да се добије што јефтиније ђубриво за пољопривреднике.

- Наша намјера је да набавку ђубрива урадимо што прије и најдаље у наредних седам дана. Учинићемо све да то максимално убрзамо и завршимо - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је из Компензационог фонда, основаног због пандемије вируса корона, од његовог оснивања до данас исплаћено укупно 325 милиона КМ.

- У прва три мјесеца ове године испплаћено је 41,8 милиона КМ, највећим дијелом у пољопривреду - рекао је Вишковић и додао да ће измјене законске регулативе у вези с овим фондом допринијети проширењу његовог дјелокруга рада и функционисања у смислу да се помогне грађанима.

Он је рекао и да Влада Српске у наредном периоду планира повећање плата судија и тужилаца у Српској без обзира на недавну одлуку Уставног суда БиХ којим је незаконитим проглашен Закон о платама судија и јавних тужилаца у Српској.

- Наша активност на том плану није везана за одлуку поменутог суда - прецизирао је Вишковић.