latinica  ћирилица
12/04/2022 |  17:18 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Шеранић: За 10 одсто повећање примања корисника права из социјалне заштите

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у Народној скупштини да ће сваки корисник права из социјалне заштите у складу са Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о социјалној заштити прерачунато добити увећање од 10 одсто у односу на новац који је раније примао по овом основу.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Народна скупштина Републике Српске размотрила је овај приједлог измјена закона који предвиђа неодложну и директну финансијску подршку корисницима права из социјалне заштите, односно припадницима рањивих друштвених група, да би се умањиле посљедице актуелног раста цијена и унаприједио њихов социо-економски положај.

Измјенама је повећан проценат основице који служи за одређивање висине права на новчану помоћ, и то за појединца 17 одсто од основице, за породицу са два члана 22 одсто, за породицу са три члана 27 одсто, за породицу са четири члана 30 одсто и за породицу са пет и више чланова 33 одсто.

Повећан је проценат основице који служи за одређивање висине права на додатак за помоћ и његу другог лица, и то на 22 одсто од основице за лице које је потпуно зависно и 11 одсто од основице за лице које је дјелимично зависно од другог лица у задовољавању основних животних и физиолошких потреба.

Повећан је и проценат основице који служи за одређивање висине права на личну инвалиднину и то на 17 одсто од основице за лице које има тјелесно оштећење у висини од 100 одсто, 14 одсто за лице које има тјелесно оштећење у висини од 90 одсто, 12 одсто за лице које има тјелесно оштећење у висини од 80 одсто, 10 одсто за лице које има тјелесно оштећење у висини од 70 одсто.

Током посланичке расправе о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о социјалној заштити, посланици владајућих странака оцијенили су задовољство због повећања издвајања за социјалну заштиту у просјеку од 10 одсто, што ће помоћи угроженим категоријима у Српској у времену актуелног раста цијена и инфлације.

С друге стране, посланици опозиције су оцијенили да издвајања за ове категорије друштва нису довољна и да морају бити већа да би се обезбиједио минимум социјалне сигурности.

У Народној скупштини дата је кратка пауза након чега ће посланици гласати о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, који је размотрен по хитном поступку.