latinica  ћирилица
12/04/2022 |  19:42 | Аутор: СРНА

Видовић: Помоћ из Компензационог фонда због поремећаја на свјетском тржишту

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је циљ Приједлога закона о измјенама Уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске да се кроз овај фонд помогне привредним субјектима и грађанима у новонасталој ситуацији проузрокованој поремећајима на свјетском тржишту.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Образлажући овај приједлог закона, који се у Народној скупштини Републике Српске разматра по хитном поступку, Видовићева је рекла да се средствима из Фонда желе обезбиједити одређене количине хране, енергената и других материјала потребних у одређеним областима.

- Усвајајући буџет за 2022. годину у овај фонд планирали смо нешто испод 100 милиона КМ. Сматрамо да то неће бити довољно и вјероватно ћемо ребалансом ова средства увећати с обзиром на околности у којима се налазе одређене привредне граде и сви грађани Републике Српске због високог раста цијена - рекла је Видовићева.

Она је навела да је Влада Српске већ планирала да се ребалансом из Компензационог фонда издвоје додатна средства за пољопривреду.

- Тако да би укупна средства за пољоприврееду у 2022. била око 105 милиона КМ. Планирали смо за привреду још додатних 40 милиона КМ до краја године који ће сигурно бити издвојени из буџета и овог фонда - рекла је Видовићева.