latinica  ћирилица
13/04/2022 |  07:44 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Додик: Остајем досљедан - поштујем Дејтон, нећу се повиновати правилима страних сила

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да настоји да остане досљедан политици коју води - поштивању Дејтонског споразума - а не да се повинује очекивањима страних сила, углавном западних, које су знатно девалвирале појмове владавине права и демократије.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Више волим подршку народа, него западних бирократа који нам намећу своја правила. Прихваћен сам као један од ријетких политичара који су подржавали Дејтонски споразум и на томе сам градио своју каријеру. Вјеровао сам да, када се рат заврши и потпише Дејтонски споразум, можемо испунити своје обавезе, да ће БиХ постати уставна држава, а не навођена ракета испаљена из Вашингтона, Париза, Лондона или Брисела - рекао је Додик у интервјуу за француски "Монд дипломатик".

Српски члан Предсједништва је истакао да увијек брани слово Дејтонског споразума, а не његов "дух" који намећу високи представници, које безуслвно подржавају владе Париза, Лондона и Вашингтона.

Он је подсјетио да БиХ чине два ентитета и три конститутивна народа, а да високи представници чине све да се то укине и изграде БиХ без ентитета.

- Када се успротивите овој централизованој вољи, ви сте представљани као реметилачки фактор. Проблем демократији у БиХ долази са Запада, који тражи оданост, а не политичке партнере. Ако сте у складу са њиховим очекивањима, онда сте у реду. Послушна елита у БиХ која зависи и живи по наредбама које долазе са стране не жели да преузме своје обавезе и зато БиХ не функционише.

Запад, који је рекао да Југославија не може да функционише због сложених међунационалних и вјерских односа - што је био један од разлога њеног распада – сада би желио да гради БиХ управо на тим истим принципима. Емисари који долазе у БиХ, добро плаћени, јер долазе у нестабилно подручје, пишу извјештаје по жељи Париза, Лондона и других престоница, без обавезе да овде полажу рачуне - истакао је Додик.

Он је додао да се западни амбасадори у БиХ састају петком и одлучују шта изабрани политички представници треба да раде. "Увели су посебан облик владавине, амбасадократију - сваког петка поподне чекамо шта је добро за нас, а нас нико не пита шта је добро за нас. Оваква ситуација постоји дуги низ година и ништа се није промијенило", рекао је Додик.

Он је указао да је БиХ неповратно подијељено друштво и никаква хемија то не може да промијени. "Ми у Републици Српској смо БиХ увијек прихватали као обавезу, али смо је прихватали. С друге стране, не можемо прихватити БиХ која функционише супротно Уставу", поручио је Додик.

На питање како види Републику Српску у будућности, Додик је рекао да би она могла остати у БиХ онако како је замишљено у Дејтону, по Уставу, али не у БиХ какву је замислио Запад, додавши да ни Срби ни Хрвати неће пристати да живе у таквој БиХ.

Он је навео да се геополитички контекст мијења у корист Републике Српске на средњи и дужи рок. "За сада то није случај, јер након што су изгубиле позиције у Авганистану и другдје, САД покушавају да се држе својих старих навика и покушавају да нама намећу своју правила која иду у њихову корист. Представљени смо као блиски руским и кинеским интересима у региону, а када Емануел Макрон потписује уговоре са кинеским предсједником Си Ђинпингом тада не говоре о кинеском утицају, али када овдје направимо малу руту од стотину милиона евра, то се сматра кинеским утицајем...", истакао је Додик.

Говорећи о сарадњи са Владимиром Путином, Виктором Орбаном и Реџепом Ердоганом, Додик је рекао да свима говори исто - вратимо се Уставу БиХ, примијенимо Устав и све ће бити у реду.

- Добро знам да ће Ердоган у крајњој инстанци увијек бити на страни муслимана. Али разговарао сам с њим јер у њему видим човјека који има жељу да помогне очувању мира у БиХ. Путин ми никада није рекао да се отцијепим, рекао ми је да поштујем међународно право и Дејтонски споразум. Мађарска је веома заинтересована за Балкан - рекао је Додик.

Он је нагласио да неће одустати од својих увјерења и да неће напустити своју политику - БиХ у складу са Уставом и у том контексту јачање надлежности Републике Српске.

- То није противно Уставу, напротив. Кажу да су реформе које су донесене прије 15, 20 година у опасности. Да, ви то зовете реформама, али за нас је то политичко насиље, јер су оне тада наметнуте против наше воље. Ако се не разумијемо, онда да сједнемо и разговарамо, али бриселска администрација радије брани хаос који је створила, него што хоће да разговара - нагласио је Додик.

Он је рекао да се труди да буде рационалан, али не може да прихвати да неко са стране намеће правила у БиХ и компликује односе.

Додик је рекао да ће се побиједити на наредним изборима у БиХ, те да ће му у томе помоћи и неправедан однос европских земаља.