latinica  ћирилица
13/04/2022 |  10:10 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије у БиХ: Од ПИК-а захтијевамо да поништи такозвану одлуку Шмита

Амбасада Руске Федерације у БиХ у свом саопштењу потврђује принципијелни став Руске Федерације да се њемачки држављанин Кристијан Шмит без сагласности Савјета безбједности УН-а не може сматрати високим представником у БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Зато, он нема овлашћења у смислу Општег оквирног споразума за мир у БиХ, а све његове одлуке су нелегитимне. Обраћамо се партнерима из Управног одбора ПИК-а са захтјевом да пониште такозвану одлуку Шмита од 12. априла ове године. Уколико поједини чланови УО ПИК-а наставе попуштати самовољи Шмита, посебно ако се санкције користе против легално изабраних политичара у БиХ, онда ће сва одговорност за могућу дестабилизацију у БиХ пасти на представнике међународне заједнице - наводи се у саопштењу. 

Позивају све политичке снаге у БиХ да покажу реализам и одмах крену у директан дијалог, без вањског посредовања.

- Како би се што прије дошло до компромисних рјешења о актуелним унутарполитичким питањима, формирала и јачала атмосфера сагласности и помирења. Само то, у садашњој компликованој ситуацији, може створити услове за осигурање стабилности и безбједности у БиХ - истичу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.