latinica  ћирилица
13/04/2022 |  10:32 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Шмит саопштио одлуке које су писане у централи СДА

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су одлуке о имовини, које је саопштио њемачки држављанин Кристијан Шмит, писане у централи СДА и да их Република Српска не може и неће прихватити.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ријеч је о још једном трагикомичном покушају да се Република Српска развласти, економски уништи и да јој се на неуставан начин одузме имовина. Данима је њемачки држављанин Шмит, који се лажно представља као високи представник, био под притиском СДА и политичког Сарајева да саопшти одлуку коју су писали бошњачки правници или да оде из БиХ. Било би боље за све да је изабрао ово друго - рекао је Кошарац Срни коментаришући јучерашње потезе Кристијана Шмита.

Он је нагласио да водећи бошњачки политичари, охрабрени подршком у појединим западним амбасадама, већ мјесецима воде оркестрирану хајку против руководства Републике Српске, призивајући страни интервенционизам и санкције.

- Истовремено СДА, предвођена Бакиром Изетбеговићем, Шефиком Џаферовићем и Бисером Турковић, на сваком кораку крши Устав БиХ, а Дејтон зову наметнутом лудачком кошуљом, чиме јасно показују да је њихов једини политички циљ био и остао провођење 'Исламске декларације' Алије Изетбеговића и стварање муслиманске земље у срцу Европе. Таквој политици и Срби и Хрвати, као конститутивни народи, сигурно ће се супротставити свим могућим политичким средствима, без обзира шта о томе мислили и у Вашингтону и у Бриселу и било гдје у свијету - поручио је Кошарац, који је и високи функционер СНСД-а.

Додао је да то што ради министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, која јавно позива и друге земље да уведу санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, никада и нигдје на свијету није забиљежено.

- Такво понашање Турковићеве поткопава темеље ове земље и свједочи да БиХ са таквим политичарима никада није била и неће бити суверена, већ протекторат у коме се политички интереси и воља Бошњака покушавају на силу наметнути Србима и Хрватима - упозорио је Кошарац.

Према његовим ријечима, поједини челници СДА и других бошњачких партија у Сарајеву почињу да показују озбиљну немоћ и нервозу јер странци не проводе до краја њихову политичку вољу да униште Републику Српску.

- Призивање санкција почело је да им се враћа као бумеранг. Зато Турковићева не може да сакрије страх да ће управо она вјероватно бити дио америчке 'црне листе', будући да Вашингтону сигурно нису промакле силне злоупотребе положаја, незаконита запошљавања и очигледна трговина утицајем коју она проводи - указао је Кошарац.