latinica  ћирилица
13/04/2022 |  10:50 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Додик: Није проблем Милорад Додик, већ чињеница да постоји и постојаће Република Српска

Српски чан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је потпуно јасно да није проблем Додик, већ што се одређени кругови нису помирили да Република Српска постоји и постојаће.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

- Све што сам раније говорио о Кристијану Шмиту мислим и даље - он је лице без легалитета и легитимитета за функцију на којој се представља, и као такав није квалификован да се мијеша у унутрашња питања БиХ. И да је по Дејтонском споразуму предвиђеним процедурама дошао у БиХ, а није, то што је јуче урадио представља кршење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума - нагласио је Додик.

Он је рекао да Шмит намеће Републици Српској оно што не би пристао да намећу његовој родној Баварској.

- Подсјећам га да Устав слободне државе Баварске њу дефинише као слободну и народну државу у којој одлуке доносе народни представници кроз Парламент. Те одлуке тичу се питања чак и полиције и спољних послова, а нарочито имовине. Одлука Кристијана Шмита је зато ништа друго до недемократски и неевропски чин у 21. вијеку - рекао је Додик за Срну.

Оно на шта никада не би пристао као грађанин Баварске, истакао је Додик, Шмит жели наметнути српском народу и Републици Српској.

- Политичка криза у БиХ је велика, то нико не спори. Али, њени коријени нису у Републици Српској. Република Српска тражи своја права која хиљаду километара даље најнормалније остварују грађани државе из које долази господин Шмит. Република Српска и српски народ имају своје демократске процедуре и своје изабране представнике и нико проблем у БиХ неће ријешити на овај начин - истакао је Додик.

Он је констатовао да је сада потпуно јасно да није проблем Додик, већ је проблем што се одређени кругови нису помирили да Република Српска постоји и постојаће.

- Не нападају они Републику Српску због Додика, већ Додика због Републике Српске. Проблем је у сарајевској политичкој елити која мисли да може српском и хрватском народу наметнути унитарност. То је немогуће. Не само зато што ми историјом имамо право на наше постојање овде већ на то демократски не пристајемо - рекао је Додик.

Он је констатовао да све док је Запад уз сарајевску политичку елиту оно што остаје Републици Српској јесте слога међу српским политичким представницима и слога међу Србима уопште.

- Поново ћу учинити све да окупим српске политичке представнике и да заједно пошаљемо поруку да су овакве ствари за нас неприхватљиве, осим ако Кристијан Шмит мисли да овим утиче на политичка збивања у предизборној години. Ако му је то намјера, онда бих му само могао рећи да ће српски народ знати да оцијени ко штити његова права на постојање и опстанак, на исти начин како би то знао и његов баварски - поручио је Додик.