latinica  ћирилица
13/04/2022 |  13:08 | Аутор: СРНА

Ђокић: Међународна заједница пољуљала тешко постигнути мир

Потез Кристијана Шмита којим покушава да обустави од извршења указ предсједника Републике Српске о проглашењу Закона о непокретној имовини Српске још један је у низу потеза које предузимају представници међународне заједнице у БиХ који најдиректније подривају стабилност БиХ и укупне унутрашње односе, истакао је предсједник СП-а Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић сматра да било неупоредиво боље да је Шмит, као и амбасадори појединих земаља, свјестан околности у којима се одвија живот у БиХ.

- БиХ је земља која се није успјела у потпуности опоравити и консолидовати након грађанског сукоба и чији су укупни друштвени, а посебно политички односи веома крхки, стога је веома лако дјеловати да се ти односи погоршају и поново ова земља и људи у њој доведу у стање неизвјесности - рекао је Ђокић.

Он је упозорио да се сада неизвјесност намеће као чињенично стање и расте забринутост шта ће бити сутра, саопштено је из СП-а.

- Зато међународна заједница мора да буде свјеснија своје улоге и престане се бавити мешетарењем. Умјесто да реално схвате живот и односе у овој земљи и да се максимално посвете спровођењу Дејтонског мировног споразума онако како је написан, а не онако како би они жељели да он изгледа или како га желе тумачити - сматра лидер СП-а.

Према његовом мишљењу, на тај начин би помогли свима, Србима и Бошњацима и Хрватима, да имају сигурност у будућност која долази.

- Начин на који дјелују перманентно подстиче нестабилност укупних односа и охрабрује неке деструктивне снаге из Федерације БиХ које дјелују изван Дејтонског мировног споразума и које искориштавају ово вријеме и доприносе тој нестабилности - навео је Ђокић.

Он је напоменуо да БиХ не смије да оде у зону новог ризика од обнављања етничких сукоба.

- Међународни представници треба да буду тога свјесни и да са свима нама у БиХ сједну за сто да озбиљно разговарамо. Они избјегавају дијалог, а ако се он понекад и деси, веома су површни и долазе са захтјевима да се мора дјеловати како они желе и очекују - рекао је Ђокић.

Он се нада и вјерује да нова покољења која ће бити овдје желе и заслужују да живе у миру и стабилности.

- Зато не могу да разумијем и одбацујем све оне који данас врше притисак на Републику Српску, посебно на њене челне људе, да се понашају по обрасцу њихових жеља. То не може нити смије радити ни Милорад Додик ни Жељка Цвијановић нити било ко други - нагласио је Ђокић.

Он је навео да они морају да раде у складу са оним што желе грађани који их бирају, а грађани су њих изабрали и одредили политике које они морају да спроводе.

- Ту не може бити никаквих промјена. Можемо само сјести, преговарати и договарати како да се у условима толеранције и разумијевања проводи оно што ће бити у најбољем интересу мира и стабилности на овим просторима, а посебно имајући у виду нестабилност која је настала у свијету као посљедица руско-украјинског сукоба - рекао је Ђокић.