latinica  ћирилица
13/04/2022 |  16:36 ⇒ 14/04/2022 | 08:58 | Аутор: РТРС

Додик: Санкције Британије и покушај Шмита - притисак на Српску; Закон ће ступити на снагу (ВИДЕО)

Санкције Велике Британије и покушај Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске, у координацији су притиска на Републику Српску, изјавио је за РТРС српски члан Предсједништва Милорад Додик.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Поновио је да је БиХ неуспјешан експеримент међународног фактора, чега су и они свјесни.

На покушај Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске под образложењем кршења Дејтонском мировног споразума, српски члан Предсједништва Милорад Додик одговара да ће закон сутра ступити на снагу. То каже неће спријечити човјек који није добио сагласност Савјета безбједности и који нема мандат.

- Наш Службени гласник ће то објавити. Он ступа на снагу. Обавеза свих органа у Републици Српској да поступају у складу са тим. Никаква одлука појединца, поготово таквог као што је Шмит, не може то да заустави и неће зауставити. Они ће покушати да то гурају путем Тужилаштва БиХ, али добро, очекујемо, није ово лака борба. Ја нисам дошао овдје да се лагодно проводим, као што то неко из опозиције чини и ради - навео је Додик

На учестале оптужбе да Република Српска крши Дејтонски мировни споразум, Додик каже да иоле добрим познаваоцима прилика у БиХ то изгледа смијешно, јер ако је неко кршио Дејтон онда је то Британац који се зове Педи Ешдаун.

- Оно што се сада дешава да је то, тај нереед који је направио Педи Ешдаун , који је сада додирнут и неодржив, они бране по сваку цијену. Тако да очигледно је онда када ту додате и ову украјинску кризу, њихову нервозу, њихову потребу да смире Муслимане у Британији, а Муслимани из Сарајева саљу поруку како је главни проблем Милорад Додик, онда није ни чудо што добијете те неке санкције - навео је Додик.

Оно што су Британци урадили, уводећи санкције, а што ће очигледно учинити и Нијемци крајем седмице, Холанђани и неки други из Европске уније, само су покушаји одржавања фронта за БиХ како га они виде , а то је унитаризација БиХ, ми то не прихватамо, то није Устав и то није Дејтонски споразум, изричит је Додик.