latinica  ћирилица
13/04/2022 |  16:46 ⇒ 14/04/2022 | 08:59 | Аутор: РТРС

Порука из Српске: Питање непокретне имовине ријешено Дејтонским споразумом (ВИДЕО)

Питање непокретне имовине ријешено је потписивањем Дејтонског мировног споразума и ниједна нелегална одлука нелегално постављеног страног чиновника не може промијенити чињеницу да Српска има уставно право да слободно располаже својом имовином, поручено је, између осталог, из Републике Српске након одлуке Кристијана Шмита да обустави Закон о непокретној имовини Српске која се користи за функционисање јавне власти.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Одлука Кристијана Шмита да "обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске" је преседан и то неће проћи, каже предсједавајући Савјета министра БиХ Зоран Тегелтија. Нада се да нико у Републици Српској, ни власт ни опозиција, није спреман да прихвати ту одлуку.

- Имовина је дефинисана Уставом. Зна се шта је чија имовина. Ја се надам да сви овдје разумијемо да је питање имовине црвена линија за овај народ јер када вам узму имовину онда вам остаје ништа. Сви покушаји да се од Републике Српске направи једна празна љуштура, од које ћете имати назив и нећете ни о чему одлучивати, је заиста бесмислена - рекао је Тегелтија.

Премијер Српске, Радован Вишковић, истиче да ова одлука показује да БиХ није суверена држава, већ протекторат.Он поставља питање чему онда служе изабрани званичници, скупштине свих нивоа? Странци се овдје понашају као да су заштићена врста, истиче Вишковић.

- Шта је са реалним животом? Да ли је овај грађанин Њемачке, који је дошао у БиХ размишљао о томе да ће са овом својом одлуком да угрози инвестиције у Српској и да ли ћемо ми бити у позицији да за изградњу брзих путева, аутопутева, хидроцентрала можемо да вршимо експропијацију и на који начин - упитао је Вишковић.

Поред Уставног суда највећи реметилачки фактор у БиХ су странци, каже професор уставног права и генерални секретар Владе Синиша Каран. Теорија не познаје овакву врсту протектората. И у колонијално вријеме постојале су процедуре, истиче он.

Ово је само корак уназад у будућности БиХ, а не корак унапријед, каже бивши предсједник Српске и предсједник НДП-а Драган Чавић.

- Ово је једина земља у свијету у којој постоји страни протекторат и једина земља у свијету у последњих сто година која постоји са оваквим ауторитетом и оваквим могућностима. Неизабрани страни пррдставник који намеће законе доноси одлуке потпуно супротно свим нормама које важе у земљи из које је дошао - каже Чавић.

Странци у БиХ троше вријеме на мешетерање како би још више искомпликовали односе у овој земљи. БиХ је земља која се још није опоравила и стабилизовала након грађанског рата, поручују из Социјалистичке партије.

- Апелујем на њих да одустану од такве политике, да покажу већи ниво свијети и одговорности према овој земљи и да сједнемо заједно за сто - истакао је предједник СП-а Петар Ђокић.

Недемократски и антидејтонски потез Кристијана Шмита захтијева јединствен одговор свих политичких партија из Републике Српске, и власти и опозиције, јер је у питању опстанак Српске и очување њене дејтонске позиције, кажу у ДНС-у.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су одлуке о имовини, које је саопштио њемачки држављанин Кристијан Шмит, писане у централи СДА и да их Република Српска не може и неће прихватити. Ријеч је о још једном трагикомичном покушају да се Република Српска развласти, економски уништи и да јој се на неуставан начин одузме имовина, истиче Кошарац.