latinica  ћирилица
13/04/2022 |  18:28 ⇒ 14/04/2022 | 08:59 | Аутор: РТРС

Званичници Српске: Пријетње Додику и његовој породици схватити озбиљно (ВИДЕО)

Пријетње Милораду Додику и његовој породици морају бити озбиљно схваћене, упозоравају званичници из Српске, али и експерти за безбједност.
Мјере безбједности у Српској на највишем нивоу - Фото: РТРС
Мјере безбједности у Српској на највишем нивоуФото: РТРС

Све информације се тренутно провјеравају, каже премијер Радован Вишковић, а предсједавајући Савјета министара БиХ, Зоран Тегелтија истиче да забрињавају подаци према којима у пријетњама учествују и одређене међународне безбједносне агенције.

Информације МУП-а Српске о угрожености српског члана Предсједништва веома су озбиљне, каже предсједавајући Савјета министара БиХ, Зоран Тегелтија. Каже да ће разговарати са представницима међународних безбједносних агенција, јер постоје индиције да су и неке од њих укључене у те пријетње.

- Оно што је забрињавајуће према тим информацијама које је МУП добио је да су у те пријетње према Додику и његовој породици укључене и одређене међународне безбједносне агенције и друге институције што је нама јако индикативно и забрињавајуће - истиче Тегелтија.

Да је ријеч о озбиљним обавјештајним подацима, потврдили су нам из Додиковог кабинета, али и Владе Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да се провјеравају информације које је МУП Српске добио о могућности угрожавања безбједности српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Вишковић је рекао да су пријетње у Додику схваћене озбиљно и да долазе од стране страних агенција, а не из БиХ.

Информације које посједује Министарство унутрашњих послова Српске о угрожености српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика су изузетно озбиљне, рекао је савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић.

- Оно што ми знамо већ од раније је да Додик смета многима због тога што инсистира на томе да Република Српска води аутентичну политику. Такође, и због тога што не пристаје да се уклопи у мозаик неког страног моћника - истакао је Ковачевић.

У појединим медијима из Србије, а раније и из Црне Горе, објављене су информације да план за Додиково хапшење имају у мисији ЕУФОР-а и да је то један од разлога недавног слања додатних трупа у БиХ. Ово су у ЕУФОРУ назвали лажном вијешћу.

Наводи недавно објављени у новинама из Србије "Српски телеграф" о хапшењу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, од стране ЕУФОР-а, због корупције су бесмислица и у потпуности неутемељена прича. ЕУФОР остаје посвећен пружању подршке властима БиХ у одржавању безбједног и стабилног окружења за становништво земље.

Информације о могућем Додиковом хапшењу демантовали су и из британске амбасаде у БиХ. Да би тако нешто представљало међународни скандал, сматра декан Факултета безбједносних наука, Предраг Ћеранић.

- Веома је познато да је ЕУФОР појачао своју бројност за још 500 припадника. Али ко је донио ту одлуку? Генерал Весели. Али по чијем налогу? Не могу сами официри еуфора доносити те одлуке. Ту мора бити неки политички покровитељ. Оно што је мени познато јесте да је препорука, да не кажем наредба дошла од једне из западних амбасада - додао је Ћеранић.

Експерти упозоравају да ово не би био први пут да се поједине западне земље директно мијешају у унутрашње ствари других држава, како би се обрачунали са политичарима који им нису по вољи.

- Сасвим сигурно да су одређене међународне организације, прије свега обавјештајне безбједносне организације из ширег окружења, међународне заједнице, укључене у креирање односа у БиХ. Нажалост, то креирање сада иде у правцу стварања негативне климе, односно рушења система власти у Републици Српској, која је означена као кључни проблем у стварању функционалне државе БиХ - саопштио је декан Факултета за безбједност и заштиту, Слободан Жупљанин.

Ипак овакве информације не треба одбацити.

- Британска тајна служба у договору са америчком договара и припрема сценарио властите интервенције, практично киднаповања предсј Додика. Она то планира злоупотребом одметнутих институција БиХ, Тужилаштва које би покривало то налогом и Суда БиХ. Дакле злоупоттребом институција ОБЕ и СИПЕ - рекао је Џевад Галијашевић.

Из МУП-а Српске поручили су да ће мјере безбједности, које су тренутно подигнуте на највиши степен, остати на снази све док не буду потпуно провјерене све чињенице.

- Комбинација америчке, енглеске и њемачке обавјештајне службе јер њима смета простор који они не контролишу посебно Република Српска, јер се Босна покушава подвести под њихово окриље, а ту им смета Додик који ће онда са собом повући и Хрватску са собом - истакао је члан Свјетске асоцијације шефова полиције, Марко Ницовић.