latinica  ћирилица
14/04/2022 |  13:39 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Додик: Сусрет Шмита са Вучићем - покушај властите легитимације као високог представника

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Кристијан Шмит није изабран за високог представника у складу са процедурама које прописује Анекс 10 Дејтонског споразума и да не види дестинацију у коју би могао отићи а да га то легитимише.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Његова туристичка путовања неће га легитимисати као високог представника. То није питање гдје је он био, са ким се састао или гдје је говорио. То је питање које се рјешава процедурама по којима су сви високи представници у БиХ долазили. Савјет безбједности УН није потврдио његово именовање, што га чини једином особом која тврди да је високи представник а да се није нашао ни у једној резолуцији Савјета безбједности - истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише сусрет Шмита са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је одговорио да тај сусрет види као покушај властите легитимације као високог представника, али то, како је већ рекао, није питање дестинације у коју ће он отићи.

- Прије састанка предсједника Србије са Кристијаном Шмитом разговарао сам са предсједником Вучићем и поновио му наше ставове, али исто тако разумијем позицију Србије - истакао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом. Током састанка Вучић је изразио неслагање са посљедњим одлукама и примјеном бонских овлашћења.