latinica  ћирилица
14/04/2022 |  14:31 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Москва осуђује санкције Додику

Москва осуђује америчке и британске санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и другим званичницима, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, те истакла да Запад под измишљеним изговорима настоји да елиминише све неистомишљенике и оне који нису сагласни са западном неоколонијалном политиком.
Москва, Русија (Фото: МИП Русије) -
Москва, Русија (Фото: МИП Русије)

- Одлучно осуђујемо унилатерална персонална ограничења уведена Додику и бројним званичницима - наводи се у саопштењу Захарове, објављеном на сајту МИП-а.

Она је оцијенила да таква пракса незаконитих санкција најмање може да осигура реализацију позитивне агенде, јача повјерење, међунационалну слогу, мир и стабилност у БиХ и региону у цјелини.

Захарова је указала да Запад настоји да реформатира Балкан по сопственим мјерилима.

- Очигледно је да Запад, спроводећи такву злонамјерну и деструктивну политику, тежи само једној ствари, а то је да преобликује Балкан по сопственим шаблонима, наносећи штету националним интересима земаља региона, да под измишљеним изговорима елиминише све неистомишљенике и оне који се не слажу са западном неоколонијалном политиком - оцијенила је Захарова.

Према њеним ријечима, Москва је увјерена да је Балкан територија равноправне сарадње, а не конфронтације и свођења рачуна.

- С тим у вези, Русија апелује на све спољне учесника да одустану од егоистичних приступа и да се врате конструктивној сарадњи - поручила је Захарова.

Велика Британија је у понедјељак, 11. априла, саопштила да је увела санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић због "покушаја поткопавања легитимитета и функционалности Босне и Херцеговине".

Раније је канцеларија за контролу страних средстава при америчком Министарству финансија увела санкције Додику и бањалучкој Алтернативној телевизији због, како се наводи, активности и претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ.