latinica  ћирилица
15/04/2022 |  11:56 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Милић: Повећање пензије није и коначно

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић изјавио је да повећање мајске пензије од 10 одсто није и коначно повећање пензија у овој години, уколико се за то укаже потреба.
Младен Милић - Фото: РТРС
Младен МилићФото: РТРС

Милић је рекао да ће повећањем мајских пензија номиналан износ повећања пензија од почетка године износити 14,42 одсто, подсјетивши да су пензије усљед редовног годишњег усклађивања повећане за 3,36, а ванредног од 0,64 одсто.

- Ако посматрамо реално, односно ефективно повећање онда је то 14,42 одсто и убједљиво највеће повећање у региону у току првих пет мјесеци - рекао је Милић новинарима у Теслићу.

Он је додао да је за мартовску пензију уплаћено око 106.014.000 КМ у бруто износу, те да ће овим увећањем за сваки наредни мјесец бити потребно минимално 10.600.000 КМ више до краја године, с тим што тај износ улази и у 2023. годину уз редовно усклађивање.

Према његовим ријечима, од Министарства финансија Републике Српске стигао је налог да се изврши ребаланс финансијског плана за 2022. годину имајући у виду најављено повећање пензија, али и плата за запослене у јавној управи.

Чим прође хитна процедура усвајања ребаланса, прво у Влади, затим у Народној скупштини, Милић каже да Фонд ПИО спремно дочекује обрачун пензија за преко 272.000 корисника права повећања од 10 одсто.

Милић је указао на најаву предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића да ће се одговорно пратити стање на тржишту и да ових десет одсто повећања пензије није и коначно за текућу годину.