latinica  ћирилица
15/04/2022 |  12:46 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Мирним протестима против колонијалне политике према Српској

Борачка организација града Приједора сматра неопходним да у знак подршке институцијама и представницима Републике Српске свој револт јавно изрази мирним протестима и свим другим политичким средствима и механизмима грађанског бунта да се заустави колонијална политика према Републици Српској, изјавио је данас предсједник ове организације Зоран Предојевић.
Борачка организација града Приједора - Фото: СРНА
Борачка организација града ПриједораФото: СРНА

- Као непосредни ствараоци Републике Српске, ми, борци регије Приједор захтијевамо од Борачке организације Републике Српске да одмах предузме неопходне активности и механизме заштите наших грађанских и националних права, законодавних права, органа и институција Републике Српске, права и овлашћења представника Републике Српске у органима и институцијама БиХ - рекао је Предојевић на конференцији за медије у Приједору.

Он је навео да је то и право и обавеза бораца и стваралаца Републике Српске који не могу дозволити рушење дејтонског закона и закона Народне скупштине Републике Српске.

- За тај наум и покушаје да се мимо институција Српске доносе одлуке и закони не постоје ни Бонска ни било која друга овлашћења изван УН, Савјета безбједности и међународног закона о миру. И зато позивамо све српске политичке партије, патриотска удружења грађана Републике Српске, све патриоте и чланове Борачке организације Републике Српске да се одазову на позив Борачке организације Републике Српске и мирним протестом искажу своје незадовољство наметањем закона изнад законодавних органа Републике Српске - поручио је Предојевић.

Он је оцијенио да се ових политички и геополотички неуралгичних дана по ко зна који пут врши нелегално правно насиље и покушаји измјене Дејтонског мировног споразума.

- То је за борце рушење Републике Српске, тачније развлашћивање које поништавањем Закона о непокретној имовини Републике Српске на незаконит начин покушава реализовати њемачки дипломата Кристијан Шмит који се, без сагласности Савјета безбједности УН, представља као високи представник у БиХ - додао је Предојевић.

Он је упозорио на то да се двадесет и шест година послије потписивања Дејтонског мировног споразума којим је овјерена Република Српска и гарантован њен суверенитет заобилазе и институције и законодавни органи Републике Српске и БиХ и раскњижава имовина Републике Српске у корист БиХ.

- То је још један покушај стварања унитарне БиХ. Крше се међународни споразуми и права. На политичку сцену враћају се ратни циљеви Алије Изетбеговића и муслиманске компоненте у БиХ - закључио је Предојевић.