latinica  ћирилица
16/04/2022 |  12:22 ⇒ 19/04/2022 | 13:01 | Аутор: СРНА

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ: Српски народ да покаже да је против неправде

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ поручује да српски народ у БиХ мора показати да је против неправде и новог одузимања земље Републици Српској, те истиче подршку предстојећем скупу који организује Борачка организација Републике Српске у Бањалуци.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Од како је на крилима нацистичке Њемачке проглашена и успостављена Независна Држава Хрватска с циљем да уништи српски народ западно од Дрине и Дунава, српски народ у БиХ никада није био у тежој позицији - саопштено је из Одбора.

У саопштењу које је потписао предсједник Одбора Ђорђе Радановић наглашава се да удар на имовину Републике Српске представља удар и на Србе у ФБиХ, који имају највећи ослонац у Српској.

- Ако се одузме имовина Републици Српској, онда имамо проблем сви, јер Србе у ФБиХ неће имати ко да помогне. У Републици Српској су наши рођаци дјеца, пријатељи, комшије, кумови - напомиње се у саопштењу.

Из Одбора истичу да је забринутост обичног Србина велика и да народ види да су се сви непријатељи Срба ујединили у намјери да српски народ оставе без земље.

- У Српској желе јавној власти одузети земљу, у ФБиХ Србима желе узети и оно што је њихова приватна имовина. Традиционални српски непријатељи желе Републици Српској да узму шуме, пољопривредно земљиште и воде - указује се у саопштењу.

Из Одбора упозоравају да ће, уколико они који стоје иза оваквих настојања одузму власништво над шумским земљиштем, имати аргумент да укину предузеће "Шуме Републике Српске" и формирају "шуме БиХ".

- Ако узму власништво над водним земљиштем и водотоковима, онда имају аргумент да се укине предузеће `Воде Српске`, а да се формирају `воде БиХ`. Ако узму пољопривредно земљиште, онда имају аргумент да се укине Министарство пољопривреде Српске и формира министарство пољопривреде БиХ - указују из Одбора.

У саопштењу се наводи да су глобалне околности ставиле српски народ у неповољан положај, а то традиционални непријатељи српског народа користе тако што иду на опцију "одузми све што Република Српска има - све узми, нека остане празна чаша", што је најефикасније учинити преко земље.

- Самопроглашени високи представник покушава сам себе оснажити и легитимисати тако што је три пресуде Уставног суда БиХ убацио у образложење свог акта којим жели ставити ван снаге Закон о непокретној имовини за функционисање јавне власти - напомиње се у саопштењу.

Из Одобра истичу да притисак на Београд због украјинске кризе доводи Србију у неповољан положај. "А када је Србија у неповољној ситуацији, онда сви Срби трпе", истичу из Одбора.

Из Одбора поручују да српски народ мора јавно исказати своје незадовољство, на саборима, скуповима, митинзима, на улицама.

- Ако се српски народ сада масовно не успротиви, за седам дана може бити касно. Због тога, Одбор за заштиту права Срба даје подршку најављеном скупу у Бањалуци и позива Србе из ФБиХ да подрже скуп који организује БОРС - наводи се у саопштењу.

БОРС ће одржати у сриједу, 20. априла, у Бањалуци у 17.00 часова велики народни скуп под слоганом "Слобода" с циљем борбе за очување одлука које доносе институције Републике Српске и које ни у којем случају не смију бити дерогиране.