latinica  ћирилица
16/04/2022 |  12:42 ⇒ 19/04/2022 | 12:59 | Аутор: СРНА

Раковић: Српство се брани у Бањалуци

Историчар Александар Раковић изјавио је за Срну да се српство сада брани у Бањалуци, те да цио српски народ треба да подржи Републику Српску, али и да сви Срби збију редове јер ће поједини фактори са Запада и даље ићи корак по корак у покушају нарушавања самосталне српске политике.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Он је, поводом предстојећег народног скупа у Бањалуци, који организује Борачка организација Републике Српске, оцијенио да је врло значајно што се одржавају такви митинзи због тога што страни фактори са Запада неће стати са притисцима на Републику Српску, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Српске Жељку Цвијановић.

Раковић сматра да треба интензивирати и скупове и јавне наступе, те уопште у дискурсу у Републици Српској и Србији истицати колико су важне одлуке Републике Српске да врати одузете надлежности, да сачува своју самосталност, интегритет и идентитет.

- У овом моменту је врло значајно да сви Срби збију редове, и у Србији и у Републици Српској, и Црној Гори, јер је очигледно да ће они ићи корак по корак у нарушавању наше самосталности и самосталне политике, коју српски народ води - истакао је Раковић.

Он је рекао да Западу сада смета највише Додик, али да ће и други постати мете, тако да је најбоље сада пружити јасан одговор, како би се што лакше осујетили да покушавају да праве друге притиске.

- Сада се читаво српство брани у Бањалуци и све одлуке које доносимо, треба да доносимо заједно, консензусом и у интересу читавог српског народа. А с тим у вези и подршка која иде званичној Бањалуци треба да буде подршка читавог српског народа, без обзира на наше разлике и несугласице, које можда приватно можемо да имамо - рекао је Раковић.

Борачка организација Републике Српске /БОРС/ одржаће у сриједу, 20. априла, у Бањалуци, у 17.00 часова велики народни скуп под слоганом "Слобода" ради борбе за очување одлука које доносе институције Српске и које ни у којем случају не смију бити дерогиране.