latinica  ћирилица
16/04/2022 |  17:40 ⇒ 19/04/2022 | 12:57 | Аутор: СРНА

Савић: Све српске странке да дођу на народни скуп "Слобода"

Предсједник Предсједништва Борачке организација Републике Српске, Александар Савић изјавио је да ова организација стоји иза, за 20. април најављеног, великог народног скупа у Бањалуци и истакао да се нада да ће доћи и чланови СДС-а и свих српских странака јер неће бити политичарења.
Борачка организација Републике Српске - Фото: РТРС
Борачка организација Републике СрпскеФото: РТРС

- Ми смо званично консултовали наше предсједништво и да је то била иницијатива велике борачке организације, каква је Борачка организација Приједора. Ми смо прихватили ту иницијативу. И морамо рећи једном званично да БОРС не подржава никога политички - каже Савић за АТВ након оптужби из СДС-а и ПДП-а да иза великог народног скупа под слоганом "Слобода" не стоји БОРС.

Он поручује да је БОРС организација која окупља некадашње припаднике Војске Републике Српске, те наглашава да предстојећим скупом српски борци желе да кажу да се противе наметнутим одлукама Кристијана Шмита.

- Зар можемо подржати да не можемо правити аеродром, хидроелектрану, већ да претходно некога морамо питати?! Па, зар је то одлука бораца Војске Републике Српске? Је л' то рјешење за њихове четири године у рату? Хоћемо ли преносити гробља из државне у приватну својину? Можда звучи пјеснички, али то је истина. Ми преносимо мишљење не само БОРС-а, него јавности Републике Српске - рекао је Савић.

Он каже да ће подржати институције било које политичке партије која буде на власти.

- Не желим да коментаришем СДС, ово су велики тренуци за Републику Српску. Њиховим посланицима на нивоу БиХ, у Народној скупштини Републике Српске, на свим одговорним функцијама упутићемо позив да нас подрже. Да будемо сви заједно на једном мјесту, а то ће бити Трг Крајине у Бањалуци - рекао је Савић.

Он истиче да неће бити политичарења, те да су планирана обраћања највиших званичника Републике Српске, бораца и представника БОРС-а.

- Наш избор је противљење наметнутим одлукама. Нека допусте да наши народни посланици одлуче, а ми стојимо иза њих. Или ћемо гласати за њих, или ћемо их промијенити. Највећи дио јавности жели да ово подржи и нема другог начина. Једини начин је протест, а он је у организацији која се зове БОРС - каже Савић.

Он је поручио да се нада да је ово некаква слабости и да ова одлука није избор свих људи у СДС-у, те још једном позвао све из ове партије да буду на скупу у Бањалуци.

Из СДС-а је саопштено да ова странка не вјерује да иза скупа стоји БОРС.

Критике су стигле и из ПДП-а чији посланик у Народној скупштини Републике Српске Љубиша Крунић каже да, иако је ова странка одлучно против наметања одлука, сматра да најављени скуп "није протест бораца, већ страначка СНСД ујдурма са циљем дизања тензија пред предстојеће изборе".