latinica  ћирилица
17/04/2022 |  09:11 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Миливојевић: Вријеме наметања рјешења је прошло (ВИДЕО)

Прошла су времена када су се рјешења могла наметати, изјавио је некадашеи дипломата, Зоран Миливојевић, коментаришући одлуку Кристијана Шмита да ван снаге стави Закон о непокретној имовини Републике Српске.
Зоран Миливојевић - Фото: РТРС
Зоран МиливојевићФото: РТРС

Миливојевић сматра да се не може ићи мимо Дејтонског споразума који представља закон за функионисање БиХ.

Истакао је да Шмит има два проблема.

- Није ријешио свој статус до краја, није се ишло на Савјет безбједности и није именован као високи представник. Друго, он корист бонска овлаштења, која богу додатно ад закомл стање у БиХ и региону. Понављам, прошло је вријеме наметнутих рјешења. Не може се ићи мимо Дејтона, а то су два ентитета и три констутивна народа - навео је Миливојевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Нагласио је да само договори обезбјеђују мир и стабилност.

- Овдје се ради и о опстанку српског народа у БиХ. Српски народ нема намјеру да доводи свој опстанак у питање - каже Миливојевић.

Миливојевић је рекао да је БиХ и даље нека врста протектората, јер нема пуне суверености.

- Имамо ту функцију високог представника, који сада и није легитимно изабран. Имамо и ПИК, као и странце у Уставном суду БиХ - каже Миливојевић.

Истакао је да ни Хрвати у БиХ нису задовољни сиутацијом.

Навео је да Србија има чврсте ставове по питању региона.

 - Позиција Србије је потпуно јасна и Србија подржава Српску. Србија је против санкција и против наметања политичких рјешења. Дијалог и мир немају алтернативу - изјавио је Миливојевић.