latinica  ћирилица
17/04/2022 |  11:47 ⇒ 23:27 | Аутор: СРНА

Деђански: Показати јединство да се не дозволи поништавње борбе за Српску

Предстојећи народни скуп који ће бити одржан у Бањалуци под слоганом "Слобода" прије свега треба да покаже јединство већинског дијела српског народа који неће дозволити да се поништи борба за стварање и одбрану Републике Српске, оцијенио је за Срну аналитичар Стевица Деђански.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

- Република Српска није поклоњена српском народу, него извојевана на пољу и плаћена животима њених грађана - изјавио је Деђански.

Према његовим ријечима, сваки покушај укидања Републике Српске, притиска и мијењање изворног Дејтонског мировног споразума, којим је гарантована, неће се дозволити.

Зато су, истиче Деђански, ти притисци сада појачани, првенствено на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који врло ескплицитно каже да то неће дозволити.

- Тиме је преузео на себе одговорност да штити Републику Српску, а самим тим и стекао пуно непријатеља. Они ће у наредном периоду покушати свде више да врше притиске на Републику Српску, и индиректно, да се не лажемо, и на Србију - навео је Деђански.

Он је рекао да је зато потребно разумијевање између Српске и Србије као никада до сада и да би било добро да и опозиција у Српској схвати да је ово питање националног суверенитета и опстанка Републике Српске, а не да то користи у дневнополитчке борбе и нападе на Додика.

- Постоје друге ствари око којих могу да се расправљају - рекао је Деђански.

Борачка организација Републике Српске организоваће у сриједу, 20. априла, у Бањалуци велики народни скуп под слоганом "Слобода" ради борбе за очување одлука које доносе институције Српске и које ни у којем случају не смију бити дерогиране.