latinica  ћирилица
18/04/2022 |  11:43 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

У Бањалуци и Палама служен помен за страдале и преминуле раднике РТРС-а (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом обиљежавања 30 година од оснивања Радио-телевизије Републике Српске, у храмовима Христа Спаситеља у Бањалуци и Успења Пресвете Богородице у Палама служен је помен за колеге који су живот изгубили током одбрамбено-отаџбинског рата на радном мјесту и све преминуле раднике наше куће.
Помен погинулим радницима РТРС-а - Фото: РТРС
Помен погинулим радницима РТРС-аФото: РТРС

Саша Колевски, Горан Пејчиновић, Младен Обрадовић, Љубо Керкез и Драган Клачар синоним су храбрости и оданости, синоним стварања Радио-телевизије Републике Српске у чије темеље су уткали своје животе на радном задатку.

Из Бањалуке и Пала данас је поручено да њихов труд и залагање никада не смију бити заборављени.

Помен погинулим радницима РТРС-а (Фото: РТРС)

- Јако је битно да не заборавимо њихов допринос, као и допринос свих који су уложили знање, ентузијазам и љубав према РТРС-у, али и према Републици Српској - истакла је генерална директорка РТРС-а Дијана Миланковић.

Осим у Бањалуци, поменом је одата пошта за 31 погинулог и преминулог радника наше куће и у Храму Успења Пресвете Богородице у Палама, мјесту из којег су прије три деценије кренули први сигнали тадашње Српске радио-телевизије.

- Ми смо били једна сложна породица која је из једног безнађа почела да ствара оно што је било неопходно у том тренутку, а то је био систем информисања. Мислим да смо свој посао радили честито, било је људи који се не виде на екрану, а који су дали велики допринос стварању Српске радио-телевизије, која је сада систем за поштовање - истакао је Сњежан Лаловић, некадашњи радник РТРС-а.

Шеф Информативно-техничког центра РТРС-а у Источном Сарајеву Александар Црквењаш рекао је да су у том периоду људи радили даноноћно, били камером и микрофоном на првим линијама често ризикујући живот, те да је то значајан допринос стварању, не само РТРС-а, већ и Републике Српске и нешто што се никада не смије заборавити.

Некадашњи радник РТРС-а Жељко Илић подсјетио је да је на Пале из предратне телевизије Сарајево изашло око 30 инжењера и техничара са огромним искуством који су успјели да направе телевизију и радио, те да се програм преко сателита видио чак у Америци.

Он је поручио да је РТРС данас модерна и професионална телевизија која врло добро ради свој посао.

Ентузијазам, жеља и воља људи који су градили тада Српску радио-телевизију и њихови надљудски напори да се истина шаље у свијет побиједили су немогуће услове.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је данас прилика да се сјетимо свих страдалих и умрлих радника РТРС-а са подручја Сарајевско-романијске регије, одакле су отишле прве медијске поруке у свијет.

- Општина Пале мора водити рачуна о медијским кућама које сада има на својим просторима јер се у овом времену види шта значи медијски рат и како он утиче на глобални поредак - истакао је Југовић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да су, заједно са Републиком Српском настајале и њене институције, а једна од најзначајнијих је свакако данашњи РТРС, некадашња Српска радио-телевизија која је почела са радом на Палама.

- Били су једина медијска кућа која је на исправан начин преносила у свијет оно што су Срби и српски народ водили од 1992. до 1995. године и није им било лако - рекао је Ћосић.

Помен страдалим радницима (Фото: РТРС)

Стасавајући заједно са Републиком Српском у тешким и изазовним временима, Радио-телевизија Републике Српске ове године обиљежава 30. рођендан као модеран и респектабилан медиј.