latinica  ћирилица
18/04/2022 |  13:48 ⇒ 19/04/2022 | 12:43 | Аутор: СРНА

Ломпар: Српска има право на свој глас у јавности

Републике Српска има право на свој артикулисани глас у јавности с обзиром да јој се оспорава сувереност, рекао је професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар поводом предстојећег народног скупа у Бањалуци, који организује Борачка организација с циљем подршке републичким институцијама у одбрани уставних позиција и права Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Ломпар је истакао да се Република Српска налази у врло деликатној ситуацији, јер се њена сувереност оспорава на различитим тачкама - у представницима које одређује и у законима које доноси.

- Њена кооперативност која је толико посведочена у претходним временима се не уважава и, у том погледу се наставља правац кретања који објективно угрожава и само постојање Републике Српске - упозорио је Ломпар.

Он је оцијенио да зато Република Српска има право на свој артикулисани глас у јавности.

- Република Српска има право да своје унутрашње тешкоће, које су иначе тешкоће времена и друштва које имамо, реши на што безболнији начин, да би се у односу на спољашње изазове поставила као једна целина која брани универзална људска права, посебно права српског народа у БиХ, и која тим правима не само да не противречи него их потврђује - закључио је Ломпар.

Борачка организација Републике Српске одржаће 20. априла у Бањалуци велики народни скуп под слоганом "Слобода" с циљем борбе за очување одлука које доносе институције Србије.