latinica  ћирилица
18/04/2022 |  17:51 ⇒ 19/04/2022 | 12:38 | Аутор: СРНА

Стевандић: Позив опозицији да размотри свој став о учешћу на скупу "Слобода"

Уједињена Српска донијела је одлуку о учешћу на скупу "Слобода", који у сриједу, 20. априла, организује Борачка организација Републике Српске у Бањалуци, те позива све своје представнике да узму активно учешће, рекао је лидер ове странке Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је позвао и опозиционе странке у Републици Српској да још једном размотре своје мишљење о томе и да, ипак, учествују на скупу "Слобода".

Он је рекао да на скуп не одлазе како би се штитио било који појединац и истакао да је напад на појединце алиби за процесе којима би се деструисало руководсто Републике Српске, онемогућио рад Народне скупштине Српске и проблематизовала Влада Српске.

- Неспорно је да постоје напади на Републику Српску, тежња да јој се отме имовина, укине законодавна функција, и неспорно је да тим митингом ми бранимо то, а не неког појединца - изјавио је Стевандић новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједнишва Уједињене Српске.

Стевандић је рекао да ова партија на предстојећем скупу на Тргу Крајине жели да демонстрира одлучност да Република Српска задржи своје институције и да у њима демократски доноси одлуке.

Он је рекао да је на сједници Предсједништва странке размотрена актуелна политичка ситуација и сви изазови који су везани за могуће инциденте који могу да поремете безбједоносну и политичку ситуацију у БиХ.

- Потрудићемо се да сви наши чланови, а и у коалицији, фокусирамо политику која би се заснивала на томе да будемо веома опрезни и да не дозволимо да будемо испровоцирани на било који начин – било инцидентима на терену, политичким инцидентима, па и инцидентима приликом нашег боравка у Сарајеву било кога од представника Срба у заједничким органима, пошто је видљиво да сви добијамо пријетње ових дана - рекао је Стевандић.

Он је најавио да ће Уједињена Српска 22. маја одржати Скупштину странке, када ће доносити и презентовати одлуке у вези са изборном кампањом.

- Правни тим је добио задатак да за 27. април, када је заказана сједница Парламентарне скупштине БиХ, направи анализу понуђеног изборног закона који су понудили посланици СДА, Наше странке и СДП-а - рекао је Стевандић.

На питање да ли ће разједињеност власти и опозиције Српску коштати губитка имовине, Стевандић је оцијенио да је вјероватно онај ко је креирао кризу рачунао на то, али да се нада да ће се преварити.

Упитан о ставу странке о непримјереним порукама које је замјеник градоначеника Приједора Жарко Ковачевић упутио на Ускрс, Стевандић је рекао да је Ковачевић "под сталним притиском јер је много пута пријећено смрћу њему и његовој породици".

- Ковачевић се извинио, све друго ћемо рјешавати унутар странке. То је сигурно грешка, ја сам се за ту грешку извинио, иако не сносим никакву одговорност, јер сматрам да је то људски - каже Стевандић, коментаришући то што је Ковачевић на друштвеној мрежи Фејсбук написао "ватиканистима далеко лијепа кућа".

Осврћући се на изјаву градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да ће се одазвати састанку са Кристијаном Шмитом, Стевандић је нагласио да је одлука Народне скупштине Српске, према којој се Шмит не признаје за високог преставника, обавезујућа за све странке, па и за ПДП.

- Ми нисмо за то да се ико издиже изнад институција. Можда господин Станивуковић мисли да има бољу процјену од осталих и то је његово право - рекао је Стевандић.

Говорећи о састанку предсједника Србије Александра Вучића са Кристијаном Шмитом, Стевандић је рекао да је важно схватити да су земље гаранти Дејтонског споразума "изнад ове приче унутар БиХ".

- Вучић има ту врсту одговорности, без обзира да ли се она некоме од нас свиђа или не, и она може да спријечи некакве нежељене импликације по Републику Српску - каже Стевандић.