latinica  ћирилица
18/04/2022 |  19:32 ⇒ 19/04/2022 | 14:39 | Аутор: РТРС

Борци истрајни - нема отимања имовине Српске (ВИДЕО)

Упркос политичким оспоравањима, борци су истрајни - нећемо дозволити отимање имовине и територије Републике Српске, за коју су живот положили њени најбољи синови. Како су и најавили из Борачке организације Републике Српске, скуп "Слобода" биће одржан 20. априла у Бањалуци.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Политички разједињене ставове са владајућом коалицијом, СДС и ПДП стављају испред националних интереса Српске, па и даље оптужују СНСД да стоји иза скупа.

Предсједник Владе Радован Вишковић одбацио је оптужбе опозиције, а ПДП и СДС позвао да објасне грађанима Српске, због кога не смију да присуствују народном скупу.

Вишковић истиче да би скуп требало да уједини грађане Републике Српске који ће рећи "не" политици силе странаца, "не" отимању имовине и "не" пријетњама и притисцима. Поручује да на бањалучком Тргу Крајине нема мјеста политици.

- Поготово сам назив "Слобода", слобода за Републику Српску. Зар неко има ко живи у Републици Српској, ко се представља као политичка партија у Српској, а да је против слободе Републике Српске? - пита премијер Српске.

А слобода ће значити демократско одлучивање у институцијама Српске. Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да је намјера скупа да се покаже одлучност да Република Српска задржи своје институције и на демократски начин доноси одлуке, те да је то најбољи начина на који Српска реагује на притиске.

Док владајућа коалиција данима понавља да народни скуп нема политички карактер, а исто потврђује организатор - Борачка организација, зрно политике у скуп сију ПДП и СДС. Хорски оптужују СНСД да стоји иза скупа и злоупотребљава борачку популацију. Зато кажу да на скуп неће доћи, али немају одговор како се супротставити наметнутим одлукама Кристијана Шмита.

Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић поручује да нико не може одузети имовину Републике Српске, јер је то њено власништво.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић такође каже да је имовина Републике Српске сигурна и да је нико не може узети.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да реакције опозиције говоре у прилог томе да или имају другачији став од онога кога износе у јавности истичући да су против наметнутих рјешења и укидања закона или да имају налогодавце на другој страни, а не у народу који је за њих гласао.

Одговор на питање како заштитити имовину има лидер ДНС-а Ненад Нешић. Каже да је имовину могуће заштити само институционално, кроз Народну скупштину. За разлику од колега из опозиције на скуп ће доћи да би указао да нејединство Срба Српску може коштати опстанка.

- Република Српска је у таквој ситуацији да морамо говорити једним гласом - да остане неокрњена имовина, надлежности, институције, јер јасан је циљ бошњачке политичке елите да етнички чисто Сарајево прошире на Републику Српску - истиче Нешић.

Док ПДП и СДС лицитирају о судбини Републике Српске, руке трља међународна заједница. Зато премијер Вишковић позива ПДП и СДС да одговоре грађанима зашто не смију на скуп?

- У пензионерској популацији од њих 270 хиљада више од 120 хиљада је и бораца и они једногласно дају подршку за организовање скупа и онда треба објашњавати зашто ПДП и СДС не подржавају. Они би можда требало грађанима да објасне зашто они не смију да буду на том скупу - каже Вишковић.

Да је опозиција кратког памћења и да повлачи опасне потезе, потврђују и одлуке Уставног суда БиХ. Заборавили су да је у септембру прошле године прегласавањем српских судија, Уставни суд БиХ покушао Српској отети власништво над њеним шумама, потврђујући да поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске нису у складу са Уставом БиХ. На срећу, све до доношења закона о државној имовини у Парламенту БиХ, који би требало да утврди шта је власништво БиХ, а шта ентитетско, Република Српска и даље управља и газдује шумама као својом имовином.

- Одлуке de jure неће имати ко да спроведе de facto, с обзиром да БиХ ту власт нема - каже професор Радомир Лукић.

Пракса показује да Уставни суд БиХ у појединим одлукама пресуђује да је БиХ титулар имовине, а у другима признаје да је Устав Републике Српске, који у члану 68 прописује право Српске да регулише својинске и власничке односе, у складу са Уставом БиХ, а све диригују међународни актери путем страних судија.