latinica  ћирилица
19/04/2022 |  11:06 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: СДС и ПДП немају времена да подрже борце, али имају за састанке са "тројком" из Сарајева

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да сваки грађанин Републике Српске, без обзира на то којој политичкој партији припада, треба да подржи најављени протест којег под називом "Слобода" у Бањалуци који организује Борачка организација Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Наша слобода и наше право да слободно живимо зове се Република Српска. Увјерен сам у то да је ријеч о нестраначком и свестраначком окупљању бораца и грађана око Републике Српске и њених институција, с циљем заштите наших права и слобода извојеваних у Одбрамбено-отаџбинском рату и потврђених Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ - рекао је Кошарац у изјави за Срну.

Он је изразио увјерење да ће са протестног скупа у Бањалуци представници БОРС-а и сви други окупљени грађани послати снажне поруке о спремности да се демократским средствима одбране и заштите слобода и права српског народа и институција Републике Српске.

- Сасвим је јасно да одлуке којима се Републици Српској покушава отети имовина представљају црвену линију чији прелазак не смијемо и немамо право да дозволимо. Без имовине, која нам је гарантована Уставом и Дејтонским мировним споразумом, Република Српска престаје да буде ентитет са државним надлежностима, а постаје празна административна јединица о чијем развоју и будућности одлучују они који нам не мисле добро - поручио је Кошарац.

Он је додао да очекује да учесници скупа одбаце наметање закона и одлука, посебно у ситуацији када такве одлуке и законе доноси нелегално именовани странац, који се лажно, без потврде Савјета безбједности УН, представља као високи представник међународне заједнице.

- Увјерен сам да ће борци и грађани одбацити и санкције као средство политичког притиска против демократски изабраних највиших функционера Републике Српске, који су кажњени зато што су бранили Устав и право Републике Српске да има своју имовину - нагласио је Кошарац и додао да одбрана наше слободе значи и одбрану права да демократски изабрани званичници и институције слободно доносе одлуке у интересу Републике Српске.

Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а, изразио је жаљење што су представници опозиционих политичких странака, у покушају да се додворе својим страним шефовима, протеклих дана радили на томе да умање велики значај протестног скупа Борачке организације Републике Српске у Бањалуци.

- СДС и ПДП кажу да немају времена да подрже борце и грађане Републике Српске, али имају времена да се, под патронатом америчке Амбасаде, састају са сарајевском тројком из СДП-а, Наше странке и Народа и правде и договорају власт након избора. Однос опозиционих странака према протестном скупу у Бањалуци, па чак и најаве разговора са Кристијаном Шмитом, у функцији су охрабривања тог њемачког политичара и политичког Сарајева да наставе са доношењем неуставних, нелегалних и нелегитимних одлука које до усијања подижу тензије у БиХ и наносе штету свима у овој земљи - упозорио је Кошарац.