latinica  ћирилица
19/04/2022 |  12:14 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

У Београду трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" (ВИДЕО)

Трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност", у организацији информативно-политичких портала "Све о Српској" и "Факти", на којој учествује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, почела је данас у Београду.
У Београду трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" - Фото: РТРС
У Београду трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност"Фото: РТРС

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је на почетку трибине да Представништво подржава њено одржавање у увјерењу да размјене мисли и идеја у вријеме сложених односа у свијету могу значајно допринијети разумијевању стања, могућности и начинина дјеловања у српској политици са двије стране Дрине.

Оцијенио је да је готово постао неостварив идеал да свака држава сама одлучује о властитој будућности, безбједности и стабилности, јер је већ и концепт државне неутралности и немијешања у сукобе, чини метом бројних притисака и великих ризика и искушења.

Изразио је увјерење да ће учесници трибине доћи до најбољих одговора, који ће умногоме допринијети јаснијем опредјељењу и чврстом ставу у одбрани политике српског народа и његових држава.

Организатори конференције навели су у најави трибине да се по избијању рата у Украјини Србија опредијелила за неутралност, а да је Српска у томе слиједи, због чега су суочене са ултиматумом колективног Запада да одустану од неутралности и сврстају се у антируски фронт.

Наведено је да су, уз то, Србија и Српска суочене са новим покушајима оживљавања фантомских бонских овлаштења, и то од њемачког политичара којег ни Москва, ни Пекинг, ни Бањалука не признају као високог представника, с обзиром на то да његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН, као и са новим притисцима на Српску у виду увођења санкција и безбједносних пријетњи Додику.

У саопштењу је наглашено да су закључцима састанка од 15. априла предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдили координацију и јединство у отпору тим притисцима.

Трибина се одржана у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду.