latinica  ћирилица
19/04/2022 |  13:56 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Запад је агресор, а Курти сарадник у тој агресији

Експерт за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти прилагодио реторику западним схватањима и интересом да Косово никада више не буде дио Србије, што је непријатељски чин и чин агресије на Србију, њен територијални интегритет и њено уставно уређење.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Аљбин Курти је западни пројекат младог и прихватљивог лидера, који није попут Рамуша Харадинаја оптерећен ратном прљавштином, ратним злочинима и трговином људским органима. Запад је агресор, а Курти је сарадник и службеник запада у тој агресији - тврди Галијашевић.

Коментаришући Куртијев интервју за грчке медије у којем је рекао да "на Косову и у Албанији живи један народ", те да су "границу наметнули Југославија и Србија", Галијашевић је указао да он није помињао ни Резолуцију 1244, а ни Бриселски споразум који представља највећу политичку превару земаља ЕУ учињене према Србији.

- Поред свих проблема у вези са статусом Косова, додатни и велики проблем је што у одсуству озбиљног уставног и законског уређења тог простора у први план долази и општа забринутост јер су преко граница Балкана, ка Србији, Косову и БиХ већ неколико година усмјерене нелегалне миграције кроз које, поражени терористи Ал каиде и "Исламске државе", са сиријског, либијског и ирачког ратишта долазе без сметње и без идентитета, долазе и пролазе организовано, спремни за извршавање будућих акција на украјинском ратишту, али и у западној Европи и на самом Балкану - указао је Галијашевић у изјави за портал "Из контекста".

Посебна забринутост, додао је он, јесте када је у све то умијешана држава или парадржавне институције, а пријетња тероризмом са Косова управо долази из оба извора.

- Институције у Приштини агресивно дјелују на српску заједницу, а са друге стране НАТО земље дјелују организовањем кампања. А ово је кампања страха, кампања стигматизације Срба и притискања Србије. То је непријатељски акт. Све ово што Запад изводи и из Црне Горе, БиХ и са Косова јесте непријатељски акт према Србији - каже Галијашевић.

Галијашебић је посебно апострофирао вријеме сложеног сукоба Америке и Русије на тлу Украјине.

- Ово је доба кршења међународног права и отвореног сукоба Запада са остатком свијета. У ери таквог конфликта једноставно се руши и Дејтонски споразум и Резолуција 1244 и питање суверености држава и Косово се етнички чисти и гура ка државности - упозорио је он.

Галијашевић сматра да је сада неповољна ситуација за све народе Балкана.

- Једни су претворени у слуге, а други у мете. Српски народ је у овом случају мета јер му се приписује све оно што се одиграва на украјинском фронту. И даље се Срби називају "малим Русима", а Косово је несметано данас центар организованог криминала, трговине дрогом и трговине људима, а истовремено и снажан симбол терористичке пријетње. Оно се дубински и стратешки расрбљава, десрбизује и дехристијанизује, обесмишљава пред историјом - нагласио је он.

Галијашевић истиче да изјаве Куртија служе за одвлачење пажње од агресивног похода Британаца и Американаца на Републику Српску.

Према његовим ријечима, апсолутни приоритет за Запад је обрачун са Републиком Српском.

- Запад жели да се уклони политички и физички Милорад Додик, да се ослаби положај предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, да се одузме имовина Српске и поништи њен уставни и законски оквир - појаснио је Галијашевић.

Он је навео да се на Косову не дешава ништа ново, док се процес разарања Србије и српског утицаја на Балкану наставља.