latinica  ћирилица
19/04/2022 |  17:50 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Будимир: Дефинисати стратегијски интерес српског народа

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир рекао је данас у Београду да је за Србе најважније да издрже украјинску кризу и њене посљедице, истичући да је то могуће само ако буде дефинисан стратегијски интерес на нивоу српског народа.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је истакао да ће Српска остати војно неутрална ако Србија задржи војно неутрални статус, јер другачије не може да буде.

- У народу у Републици Српској постоји јединство, а према свим истраживањима, 90 одсто српског народа је на страни руске државе, из простог разлога што немамо други избор - рекао је Будимир на трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност".

Он је указао да се у БиХ тренутно дешава исто што се догађало и у свим колонијама, а то је формирање владајуће нације, што Запад покушава да направи од Бошњака, који уз помоћ западних сила атакују на Републику Српску.

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић сматра да Срби треба да причекају и да став који Србија тренутно има одржи и развуче докле год је то могуће, јер много тога зависи од битке за Донбас, која би, према руским процјенама, требало да траје четири седмице.

- Много тога подсјећа на 1941. годину, када је Краљевина Југославија покушала да буде неутрална, али није успјела у томе, јер је потписан споразум Цветковић–Мачек. Увођење санкција Русији би био неки нови споразум Цветковић–Мачек. Зато треба учинити све да се на сваки начин сачека да се заврши битка за Донбас, када ће многе ствари бити јасније - сматра Ћеранић.

Адвокат Горан Петронијевић указао је да у актуелном сукобу Запада и Русије значајну улогу играју медији, истичући да су они неизоставни у припреми, а посебно у вођењу савремених ратних сукоба.

Он је подсјетио да се у терминологији међународних сукоба усталио термин "хибридни рат", који представља широку, готово свеобухватну активност једне или више земаља уперену на наношење штете против једне или више држава, а неријетко и читавог човјечанства.

Петронијевић је истакао да је у савременој ери брзина преношења информација достигла невјероватне размјере, због чега је постало немогуће да се прије пуштања провјери њихова истинитост.

- Информације или дезинформације се шире тренутно, уз помоћ интернета и друштвених мрежа, па се може рећи да уместо досадашње максима да "десет пута поновљена лаж постаје истина" сада се може преименовати у максиму `једном на интернету објављена информација или дезинформација постаје истина - објаснио је Петронијевић.

Према његовим ријечима, глобалистички неолиберални Запад већ дуже вријеме развија ову компоненту "хибридног рата" и на тај начин ствара озбиљну предност у разрешавању међународних односа.

- Запад се дуго и озбиљно припремао за овакву врсту рата, у којем информације, односно дезинформације које пласира, постају доминантне - навео је Петронијевић.

Новинар и публициста Ђуро Билбија поручио је да барикада војне неутралности Српске и Србије може и мора да се брани.

- Та барикада ће бити сигурнија након руске победе у Украјини, која ће имати и већ има планетарне последице. Са одбрањеном барикадом неутралности, са продубљивањем, проширивањем и јачањем веза Београда и Бањалуке, као и са истовременим помагањем српства у Црној Гори да поврати своје историјске позиције, моћи ћемо да чекамо реалне плодове демонтаже америчке хегемоније - рекао је Билбија.

Он сматра да би увођење санкција Русији било противно цијелом току српске историје, због чега Срби треба правилно да изаберу.

- На нама је и да будемо на нивоу могућег избора, утолико пре што ће то имати димензију стајања на праву страну историје - поручио је Билбија.