latinica  ћирилица
19/04/2022 |  18:56 ⇒ 20/04/2022 | 08:54 | Аутор: РТРС

Скупом "Слобода" против уцјена и наметања (ВИДЕО)

Међународна заједница након сутрашњег скупа "Слобода", који на Тргу Крајине у Бањалуци организује Борачка организација Републике Српске, добиће јаснију слику да ли њихова настојања да зауставе актуелну власт имају реална упоришта или не.
Застава Републике Српске - Фото: Screenshot
Застава Републике СрпскеФото: Screenshot

Академска заједница сагласна је да за егзистенцијалне интересе Републике Српске нема компромиса, те да се, како институционалним потезима, тако и мирним окупљањима може одговорити међународном протекторату.

Да не пристаје на разне уцјене и дириговања, руководство Републике Српске више пута је доказало.

Овај пут, борци се одлучно супротстављају самовољи странаца, па су на сутрашњи скуп позвали грађане да заједно стану у заштиту институционих одлука и тако спријече њихово дерогирање.

Овај скуп показаће шта грађани мисле о укидању закона, одузимању имовине и санкционисања легитимних представника, иза којег се крије међународна заједница. Његова масовност одразиће се на све наредне процесе - оцјењује политиколог Ненад Кецмановић.

- Ови, да тако кажем непријатељи или да употријебим блажи израз - међународни протекторат који је нескривено против садашње власти, ће према овоме мјерити да ли им се исплати да нешто чине даље или ће се помирити са тим да ће ова власт добити подршку народа и у постизборном периоду. Неће то учинити лака срца, јер ће то бити неуспјех њихових инвестиција које су уложили у медије и у неке кадровске пројекте - истиче Кецмановић.

Мирним окупљањима може и мора се дати одговор туторима, сматра академска заједница. Уколико се, кажу, томе додају и планирани институционални потези, Српска ће показати своју снагу.

- Када наступи оваква врста притиска под каквим се сада налази Република Српска, а и Србија па и преостали дијелови српских ентитета који се налазе на Балкану, одговор на притисак може да буде или повлачење или отпор том притиску. У овој ситуацији једини примјеран отпор је управо мирно и јавно изражавање става по том питању. Лично мислим да је ово скуп који би требало да покаже један примјер начина како се против оваквих ствари бори - каже адвокат Горан Петронијевић.

Позив оних који су стварали Српску не смије бити занемарен, као ни чињеница да су многи уткали свој живот и дијелове тијела у темеље Републике Српске. Баш због тога, за основне националне и егзистенцијалне интересе компромиса нема, порука је историчара Милоша Ковића.

- Ваљда Република Српска постоји из одређених разлога. Ваљда су се људи за нешто изборили и зато по мом мишљењу није случајно то што овакав скуп организују борци из Одбрамбено-отаџбинског рата. Не може се дозволити укидање Републике Српске, бар у оном дејтонском капацитету који је потпуно законски - наглшава Ковић.

Српска се налази под новим видом агресије. Прву је преживјела 90-их година, а друго полувријеме почело је најновијим нападом на институције и политичке представнике којима се поново доводи у питање њен опстанак.

Политиколог Александар Павић каже да је зато врло важно да што више људи дође у сриједу.

- Да се покаже да постоји јединство народа и руководства и то нема везе са партијама нити с тим шта мислите лично о било коме у руководству или у владајућој коалицији. Ово је буквално питање опстанка Републике Српске и захтијева исту врсту јединства које смо имали 90-их година, а без кога не би било Републике Српске - сматра Павић.

А оно о чему Павић говори, о чему данима причају борачке организације и партије владајуће коалиције, не чују или не желе да чују опозиционе партије. По устаљеној матрици, кажу, борбу за интересе Републике Српске гледају кроз призму својих политичких опонената.