mtel
latinica  ћирилица
19/04/2022 |  20:48 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Цвијановић: РТРС растао и развијао се са Републиком Српском (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Радио-телевизија Републике Српске током протеклих 30 година расла и развијала се заједно са Републиком Српском, дијелећи судбину народа како у првим годинама постојања и рада, тако и данас.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- И управо из тих нераскидивих веза са Републиком Српском, која је тек три мјесеца старија од свог јавног сервиса, произилазе кредибилитет, значај и углед који РТРС ужива широм Републике - рекла је предсједница Српске на свечаној академији поводом 30 година Радио-телевизија Републике Српске.

Подсјетила је да је на данашњи дан, прије тачно три деценије, из бањалучког студија емитован први дневник Радио-телевизије Републике Српске.

- Убрзо након тога, већ наредног мјесеца, емитовање је започео и паљански канал С, да би крајем 1993. био успостављен заједнички систем преноса и емитовања програма Српске радио телевизије. Овако би се у најкраћем описао процес рађања нашег јавног сервиса - навела је предсједница Српске.

Она је додала да иза овог великог подухвата стајало много више напоранего што би се описало кроз двије реченице, као и личног и колективног ангажмана, храбрости, посвећености, стручности и патриотизма оних који су учествовали у том процесу.

- И када то кажем, мислим на руководство и уредништво, као и на запослене попут новинара, сниматеља, монтажера, тонаца и других вриједних људи на којима почива програм сваке телевизије - навела је предсједница Цвијановић, додавши да је њихов заслуга што данас обиљежавамо значајан јубилеј и због тога им, као друштво, дугујемо вјечну захвалност.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједница Српске је навела да је Радио-телевизија Републике Српске настала у сложеним временима за српски народ на овим просторима, да је била непосредни свједок турбулентних и важних историјских догађаја током Одбрамбено-отаџбинског рата, те да су новинари РТРС-а редовно извјештавали са првих линија фронта.

- Много тога се промијенило у 30-годишњој историји РТРС-а, али служење јавности и грађанима Српске, као њена суштинска улога и мисија, остали су заштитни знак ове телевизијске куће - нагласила је предсједница Републике Српске.

Предсједница је истакла да је поносна на све што је претходних година заједнички урађено на унапређењу услова и модернизацији Јавног сервиса Републике Српске.

Она је нагласила да је Радио-телевизија Републике Српске технички, технолошки, кадровски и програмски стасала у савремену медијску кућу, способну да адекватно одговори на све професионалне изазове.

- Увјерена сам да ћете и у наредном периоду наставити путем развоја, те објективног и благовременог информисања јавности, у складу са свим стандардима савременог извјештавања. Руководству, уредницима, новинарима и свим запосленим честитам 30. годишњицу Радио-телевизије Републике Српске. Желим вам да останете јавни сервис свих грађана и један од најснажнијих информативних стубова Републике Српске - поручила је предсједница Републике Српске.