latinica  ћирилица
19/04/2022 |  21:18 ⇒ 20/04/2022 | 08:54 | Аутор: РТРС

О виталним питањима неопходно јединство: "Сви на скуп у Бањалуци" (ВИДЕО)

Према Дејтонском споразуму Босна и Херцеговина не располаже имовином, па је одлука о суспендовању закона о њеном располагању у Републици Српској антиуставна, поручили су саговорници емисије Актуелно наше телевизије.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

Борачка организација Републике Српске изразила је противљење овој и свим другим наметнутим одлукама, а на Тргу Крајине у Бањалуци сутра од 17.00 часова, биће одржан скуп "Слобода" са којег ће бити послате поруке заједништва популације која је бранила Републику Српску.

Наглашена је и потреба остваривања политичког јединства, које, према ријечима саговорника емисије Актуелно, не постоји у овом тренутку у Српској, те истичу да о питањима виталних интереса тако не би требало да буде.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Алекандар Савић поручио је борцима, политичарима, носиоцима јавних функција и свим грађанима да дођу на Трг Крајине и да заједно једним гласом изразе незадовољство наметањем одлука и суспендовањем Закона о имовини Републике Српске.

Савић је истакао да су бонска овлаштења, којима се ускраћују легитимна права, прошлост, те да је овај скуп начин да се изрази неслагање са одлуком Кристијана Шмита о суспензији Закона.

Професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић истакао је да бонска олаштења немају упориште у закону, да је Шмит покушао да их оживи, али да он није високи представник и не може интервенисати на тај начин.

Професор Универзитета у Источном Сарајеву Драго Вуковић рекао је да је БиХ протекторат, да су високи представници наметањем одлука и одузимањем слобода извршили својеврсни политички злочин, те да би са сутрашњег скупа грађани требало да пошаљу поруку да се противе ускраћивању права и слобода.