latinica  ћирилица
20/04/2022 |  12:26 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Додик: Закон о државној имовини на нивоу БиХ била би смртна казна за Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће присуствовати данашњем народном скупу "Слобода" у Бањалуци, који организује Борачка организација Републике Српске с циљем обране Српске и упозорио да би доношење закона о државној имовини на нивоу БиХ била смртна казна за Републике Српску.
Милорад Додик (TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Додик је рекао да ће разговарати са представницима борачких категорија и да вјерује да ће то бити миран, достојанствен скуп са којег ће бити послате поруке.

- Они вјерују да ће бити масован и да у том погледу позивају и лидере да дођу ту. Ја ћу бити тамо. Ту ће бити они који су својим ангажманом у Војсци Републике Српске дали печат и одбранили Српску и они који се осјећају угроженим да губе имовину, јер они извлаче из тога да губе Српску - рекао је Додик

Ако изгубите имовину, каже Додик, у чему је смисао Републике Српске?

Додик је упозорио да би закона о државој имовини била смртна казна за Републику Српску, јер би регулисање тог питања на нивоу БиХ значило отимање имовине Српској, чиме би она изгубила значајан дио свог субјетивитета.

- Отимање имовине значи пренос да се то регулише законом БиХ. То би значило да се БиХ сматра надлежном или јесте надлежна за имовину. Тиме би Српска изгубила значајан дио свог субјективитета. Имовина није имовина БиХ, него је имовина ентитета - рекао је Додик за Федералну телевизију.

Наводећи да је предлагао да се направи споразум два ентитета и да се регулише питање имовине, Додик је рекао да је у овом тренутку само спорна имовина у Репубици Српској, док у Федерацији БиХ федерална власт суверено управља имовином.

Додик истиче да није тачна тврдња Уставног суда БиХ да питање имовине треба да буде ријешено на нивоу БиХ, додајући да тај суд није надлежан да говори о надлежностима, већ само да каже да ли је неки акт у сагласности са Уставом БиХ.

Он је навео да је Уставни суд БиХ искористио уставну клаузулу која каже да БиХ наставља свој међународноправни континуитет са "унутрашњим уређењем предвиђеним Уставом", што, како каже, не постоји у тумачењу, нити се узима као основа за било какво одлучивање.

- Уставни суд је спекулативан, инквизицијски суд. Апсолутно је јасно да је Република Српска изгубила више од 80 надлежности, нешто наметањем такозваног високог представника, а сада је ту улогу преузео Уставни суд - рекао је Додик.

Српски члан Предсједниптва БиХ је истакао да је питање имовине ријешено Уставом.

- Имовина је Републике Српске и остаће наша. Ми ћемо нашу имовину укњижити и поступати тако. Органи су кренули да раде свој посао и они ће то урадити. Прије одлуке Уставног суда та имовина је укњижена, она не може да буде изгубљена. Та имовина не може да припада БиХ, јер тако није предвиђено Уставом - указао је Додик.

Он је рекао да и неки представници међународне заједнице у БиХ траже од њега да спроводи политику, а не Устав.

- Кажем - не, ја ћу спроводити Устав. Човјек из ОХР-а каже - ако се позивате на Устав онда имамо проблем. Њега Устав не занима, али ми од тога нећемо одустати - навео је Додик.

Он је нагласио да је свој живот и судбину подредио интересима Републике Српске и њеног положаја у БиХ.

- Сваки излазак из тог положаја, за мене је та БиХ неприхватљива. Не желим да живим у земљи у којој се не поштује Устав, у којој се једна линија само поштује, а друга се игнорише. То је завршено Дејтонским споразумом и Уставом БиХ. Имовина припада Републици Српској. Неће се ништа друго десити - рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је поручио да БиХ није спорна ако је уставна и да је његова позиција Устав.

- Ако мислите да је Устав сецесија онда се слажем у термину. Све вријеме причам да је моја позиција Устав. Кад промијенимо Устав на овакав или онакав начин онда ћу и то поштовати. Ако хоћете нама да наметнете вануставну БиХ, ја сам против те БиХ и то не кријем. А то што јавност каже да је то сецесија, то је ваша ствар - рекао је Додик.

Он каже да га унутрашња и централизована БиХ не занима, већ да га занима само Република Српска.

Додик је поновио да нико неће више ниједну надлежност Републике Српске пренијети на ниво БиХ, а оно што је пренесено у нерегуларним условима у формалним околностима биће оспорено одлукама Народне скупштине Српске.

- Вјерујем да ћемо законе о одбрани, ВСТС-у и УИО-у још пролонгирати, али од тога не одустајемо. Ми кад смо кренули у то није било овог сукоба у Украјини - рекао је Додик.

Он је истакао да опозицију сматра издајницима зато што ураде све што од њих траже Британци. "Зато што су сервилни муслиманима у Сарајеву, зато издају Републику Српску", додао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је поновио да у украјинском сукобу БиХ треба да буде неутрална и да је то најбоља позиција.

- Прво, Русија је гарант Дејтонског споразума. Какав је то свијет у којем ми можемо уводити санкције Русији? То да ја сад трчим за неким политикама, а да рушим своје принципе. Ми нећемо дати сагласност да се Русији уведу санкције на нивоу БиХ. Могу се правити те карикатуре ала Бисера Турковић, Комшић и остали, то можете. Али формално, то се неће десити - рекао је Додик.

Он је истакао да његова позиција према томе није руска, већ је то позиција неутралности.

Додик сматра да би трећи ентитет у БиХ требао да буде реалан и да један народ у политичком смислу има свој ентитет, аутономију, појављује се организованим фактором и договара се са другим народом.

- То је суштина у БиХ. Мислим да конститутивни народи, а Хрвати то јесу, треба да упражњавају права конститутивних народа и да је непристојна манипулације типа да им муслимани изаберу члана Предсједништва. Мислим да би и муслиманима било боље да имају своју територијалну политички компактну јединицу. Хајде да направимо договор да нема отцјепљења", рекао је Додик.

Он сматра да би домаћи људи, растерећени разних притисака, требали да сједну и договоре се шта је та БиХ која би у овом тренутку задовољавала и Хрвате и Србе и Бошњаке.

- Да јој дамо живот неки наредних 20-30 година, да се промијени структура па да се види да ли нека млада генерација можда мисли нешто другачије. Ово гурање, наметање, то ће само довести до њене дисолуције - рекао је Додик.

Он истиче да је у функцији одбране Дејтонског споразума како пише, а не духа Дејтона, као и онога што пише у Уставу.

- Не мислим да мијењам основе политике и све док будем подржан од овог народа ја ћу бити у политици. Човјек сам који никога не мрзим, ако нисам помогао нисам одмогао. Нема Босне без задовољства свих, а у овом тренутку су сви незадовољни - закључио је Додик.