latinica  ћирилица
20/04/2022 |  12:32 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Марковић: Скуп - жеља грађана да покажу колико им је стало до очувања Српске

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Јовица Марковић изјавио је данас да је митинг "Слобода" израз жеље прогресивних снага у Српској да се супротставе наметањима да се угаси Република и створи унитарна БиХ, због чега треба да му присуствује сваки грађанин, без обзира на године и да ли је припадник позиције или опозиције.
Јовица Марковић - Фото: СРНА
Јовица МарковићФото: СРНА

- То што неки причају да ово организује владајућа странка нема утемељење нигдје. То је жеља грађана Републике Српске да се каже колико им је стало да очувају Републику, слободу и имовину - рекао је Марковић, који је био начелник штаба Друге мајевичке ратне бригаде.

Он је нагласио да похвалу заслужује свако ко је иницијатор митинга, ко га је припремио и дао допринос његовом одржавању.

- Упознат сам о томе да је носилац иницијативе Борачка организација и догађај није у организацији владајуће странке, како то неко жели да прикаже. Свако ко данас буде учествовао на митингу поштује тековине Републике Српске и даје допринос у остваривању тежњи да Српска опстане онако како је зацртано Дејтонским споразумом - изјавио је Марковић и додао да он данас иде пут Бањалуке.

Марковић, који је два пута рањаван за слободу Републике Српске, каже да има моралну обавезу да присуствује оваквом скупу, али да се не љути на оне који неће бити данас на митингу јер је то, каже, ствар личног опредјељења.

- Ово је мој лични став и морални чин, те став Удружења Организације старјешина Војске Републике Српске, из којег потичем - изјавио је Марковић новинарима у Бијељини.

Он сматра да опстанак Републике Српске мора бити изнад сваке политичке странке и сваког појединца - небитно да ли се он звао као било који предсједник политичке партије.

На Тргу Крајине у Бањалуци данас од 17.00 часова биће одржан велики народни скуп под слоганом "Слобода" с циљем борбе за очување одлука које доносе институције Републике Српске.