latinica  ћирилица
20/04/2022 |  16:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Дан пробоја Јасеновца без представника јеврејске заједнице

Дан пробоја заробљеника из усташког концентрационог логора Јасеновац и ове године ће се одржати без заједничког одавања поште жртвама јер на комеморацији у петак неће бити Координације јеврејских општина, која је незадовољна приступом власти том мрачном дијелу историје, јавила је данас Хина.
Јасеновац - Фото: ТАНЈУГ
ЈасеновацФото: ТАНЈУГ

Савез антифашиста одлучио је да ће у петак, учествовати на обиљежавању дана пробоја, Српско народно вијеће (СНВ) сутра ће објавити одлуку, а Координација јеврејских општина раније је одлучила да ће јасеновачким жртвама почаст одати одвојено, четири дана касније.

Представници јеврејске заједнице ће у Јасеновцу обиљежити Дан сећања на холокауст незадовољни што хрватске власти нису законом забраниле усташка обиљежја.

Комеморација на 77. годишњицу пробоја из највећег усташког логора протећи ће поново без заједничког учешћа представника власти и оних који су страдали у Јасеновцу због размирица око приступа том времену, а све је додатно закомпликовала изјава изасланика Министарства бранитеља Матка Раоса о НДХ недавно у Сплиту, када је ту усташку творевину поистовијетио са данашњом Хрватском.

Предсједник Савеза антифашистицких бораца и антифашиста (САБА) Фрањо Хабулин рекао је да се предсједништво Савеза с представницима шест регија из читаве Хрватске договорило да иду на државну комеморацију.

- Комеморација није политички скуп, одлазимо у Јасеновац да би одали почаст људима који су страдали од нељуди, то је била мисао водиља - каже Хабулин.

Хабулин је за Н1 изјавио како сматра да се премијер Андреј Пленковић јасно оградио од изјаве Матка Раоса.

Из СНВ су најавили да ће њихов предсједник Милорад Пуповац сутра предводити делегацију која ће у селу Млака, покрај Јасеновца, учествовати на литургији у Храму Светог пророка Илије, поводом Дана пробоја логораша у Јасеновцу.

Уз Савез антифашиста на обиљежавању дана пробоја у организацији Савјета Јавне установе Спомен-подручј Јасеновац учествоваће и представници ромске мањине.