latinica  ћирилица
20/04/2022 |  22:07 | Аутор: СРНА

Стефановић: Србија жели да има најснажнију војску, јер жели мир у региону

Србија жели да има најснажнију војску у региону, јер жели да живи у миру и стабилности, рекао је министар одбране Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Небојша Стефановић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Стефановић је, на свечаној академији поводом Дана Војске Србије, рекао да се Србија наоружава да би себе заштитила и да никоме не пријети, али да не да своје.

Он је навео да Војска Србије овај најважнији свој војни празник дочекује снажнија, бројнија, савременија и спремнија да сачува мир, слободу и безбједност Србије и њених грађана.

- Србија је земља храбрих, непоколебљивих, који никада не одустају, народа који је вијековима неговао јединство и слогу, породицу и огњиште, оних који никада нису спустили главу пред непријатељем - истакао је Стефановић.

Стефановић је нагласио да је у српском народу увијек важило да је бити војник посебно знамење и велики понос те да је војска остала нераскидиво везана за свој народ вијековима, да је то ткиво временом јачало кроз сваку битку, жртву, херојско дјело.

- Српски војник је очувао и освјетлао образ своје отаџбине, био је окосница своје Србије, иако није имао пут посут ружама... - рекао је он.

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске, пренијели су београдски медији.

На свечаности је приказан и филм о Министарству одбране и Војсци Србије, у којем су представљени резултати рада те одржан пригодан умјетнички програм.

Академији су присуствовали предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, министри у Влади Србије те представници Српске православне цркве, Исламске заједнице и католичке цркве, дипломатски кор и војни аташеи.