latinica  ћирилица
22/04/2022 |  14:52 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Додик: Сјећање на жртве Јасеновца - наша света дужност и одговорност

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашње, као и будуће генерације свим жртвама Јасеновца дугују сјећање и незаборав, јер је то света дужност и одговорност према прошлости, садашњости и будућности.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Поводом 77 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац, Додик је нагласио да је јасеновачко страдање уткано у темеље српског идентитета и страдалничке српске историје и да свака жртва мора да има своје мјесто у сјећању.

- На данашњи дан 1945. године голоруки, измучени, али надасве храбри логораши извршили су херојски чин пробоја усташког логора Јасеновац. Пробој је преживјело само око 80 логораша од њих 1.100 - рекао је Додик, истичући да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне Државе Хрватске.

Он је нагласио да је једини гријех јасеновачких логораша био то што су Срби, Јевреји и Роми због чега су били изложени монструозним мучењима, у којима чак ни дјеца нису била поштеђена.

- Јасеновац је мјесто нијеме тишине које највише говори, јер је то мјесто бола, јаука, мученичке крви и туге. Од свега највише боли дјечији јаук и дјечија суза. Историја је забиљежила да се на том мјесто десио геноцид над недужним народом и одајући пошту нашим страдалницима желим да поручим да се овакав злочин више не смије никада и никоме поновити - поручио је Додик.

Он је рекао да невине жртве јасеновачког логора смрти никада не смију бити заборављене и морају имати своје мјесто у нашој култури сјећања, те да свијет мора да се окрене миру - разум да говори, а оружје вјечно заћути.