latinica  ћирилица
24/04/2022 |  08:00 | Аутор: РТРС

Хилда Сирију замијенила Бањалуком: Данас слави Васкрс (ВИДЕО)

Одвојити се од породице, па доћи у туђину и исто тако прихватити људе у Бањалуци-као своје. Хилда Хрекес из Сирије је дјевојка која не признаје границе и стереотипе.
Хилда Хрекес - Фото: РТРС
Хилда ХрекесФото: РТРС

Чудесни осмијех и анђеоски глас. Први је утисак када се нађете у друштву младе Хилде Хрекес, која је свој дом пронашла у граду на Врбасу. Хилда је од дјетињства везана за цркву и за музику, а ту је традицију наставила и у Бањалуци. У Храму Христа Спаситеља редовно пјева на литургијама. И дан данас, са осмијехом, каже, присјећа се својих првих јавних наступа.

- Са девет година почела сам да пјевам у цркви и та љубав према духовној музици ми је прирасла срцу и временом све више ме је интересовало како се пјева, зашто се пјева и све те разлике. Пјесме које се пјевајају на богослужењу су ме јако занимале, тако да сам временом научила - истиче Хилда.

Ова млада Сиријка родну земљу је напустила 2011. године, када је отишла на факултет у Загреб и тамо се придружила брату Јамену. Двије године касније брат и сестра, обоје студенти, селе се у Бањалуку. Град који, како каже, за њу већ одавно није туђина, него други завичај. И за све вријеме, док су трагали за својим мјестом под сунцем бањалучким, како каже Хилда, пратио их је, чувао и благосиљао Свети Василије Острошки. Управо су њега изабрали као свог свеца заштитника. Тако су Јамен и Хилда постали прва сиријска породица која у Српској слави своју крсну славу.

- Нисам знала за Светог Василија Острошког, али као да је он хтио да ме упозна са њим, кроз разне успомене, поклоне, људи који су били на Острогу, причали смо о Светом Василији и баш сам некако била везана. Као да он нама пружа добродошлицу овдје. Када сам узела благодлов да ми славимо крсну славу, гледала сам да то буде дан када сам отишла из Сирије, јер је то било на тај датум - наставља причу Хилда.

Поредећи Сирију и Бањалуку, празнике, обичаје и Васкрс, каже само нас језик раздваја.

- Када је суштина празника питању, то је исто. И у Сирији шарамо јаја, све технике, али када сам дошла овдје са тетама у Колу српских сестара први пут сам научила као се ради воском, исто тако и у манастиру Гомионица. Тамо сестре шарају на јако савршен начин и баш су ми биле занимљиве њихове технике - додала је Хилда.