latinica  ћирилица
24/04/2022 |  19:59 ⇒ 25/04/2022 | 07:01 | Аутор: РТРС

Широм Српске прослављен Васкрс (ВИДЕО)

Српска православна црква и вјерници прослављају највећи хришћански празник - Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере. Васкрс се слави три дана, током којих се православци поздрављају са "Христос васкрсе", уз отпоздрав "Ваистину васкрсе".
Васкрс - Фото: РТРС
ВаскрсФото: РТРС

Васкрс је празник окупљања, праштања, љубави и вјере која треба да се прошири на све и оснажи нас.

Прославу Васкрса, православни вјерници прво су почели у храмовима гдје су служене литургије.

Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио је епископ бањалучки Јефрем са свештенством, у присуству многобројних вјерника.

Честитатјући сабраним вјерницима празник Васкрсења, епископ Јефрем поручио је да мир, радост и исцјељење душе и тијела потражимо у Васкрслом Христу.

- Вама овдје присутнима, свим вјерницима широм наше Епархије бањалучке, свему српском народу и свима онима који прослављају Васкрсење Христово честитам са радосним поздравом: Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе! - поручио је епископ Јефрем.

У Саборној цркви у Бијељини васкршњу литургију служио је епископ зворничко- тузлански Фотије.

Епископ Фотије је поручио вјерницима да је васкрсење Христово празник који нас уздиже са земље на небо и чини нас небеским народом.

Васкршње литургије служене су и у православним храмовима широм приједорске регије, као и у свим храмовима на подручју добојске регије и Озрена.

И у Херцеговини су у храмовима служене литургије након којих је Васкрс прослављен у домовима уз богату трпезу и у кругу породице. Ни земљотрес није могао да спријечи прославу највећег хришћанског празника. Херцеговци су поручили да је Васкрс доказ новог живота и среће.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.