latinica  ћирилица
25/04/2022 |  12:20 | Аутор: РТРС

Лучићу пратиоце додијелила Дирекција за координацију полицијских тијела

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић демантовао је повезаност са случајем хапшења запосленог у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ Милоша Николића.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

Лучић је демантовао да је са ухапшеним Николићем имао кумовске или сличне везе, како су то протеклих дана објавили поједини медији.

У саопштењу из Министарства за људска права и избјеглице навеено је да је "Лучић са својим некадашњим пратиоцем Николићем имао искључиво професифоналан однос", те да Николић већ неколико мјесеци није у пратњи министра Лучића јер је на боловању.

- Милош Николић је дугогодишњи запосленик Дирекције и у својој полицијској каријери годинама је био пратилац многобројних високих званичника БиХ, укључујући и некадашњег српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Дирекција Лучићу након именовања додијелила два пратиоца, а један од њих је био и Николић.

- За претпоставити је да сви запослени Дирекције пролазе безбједносне провјере и да надлежне иституције прате и контролишу њихов рад. Поражавајућа је чињеница да су надлежне иституције већ дуже вријеме пратиле и имале информације о незаконитим радњама Николића, а да нису о томе обавијестиле министра Лучића јер је на тај начин била угрожена и његова безбједност - истиче се у саопштењу Министарства.

Из Министарства за људска права и избјеглице питају да ли је то урађено намјерно, што, како се наводи, представља директну пријетња за живот Лучића "или је у питању недостатак незнања и непрофесионализам, што је такође само по себи поражавајуће и опасно за читаво друштво".

- Због тога министар Лучић тражи одговорност надлежних институција јер су показале неодговорност, недосљедност, непрофесионализам и дилетантизам и директно су му угрозиле живот. Министар подржава и залаже се за владавину права као и да сви они који су на било који начин прекршили закон морају одговарати и бити адекванто кажњени - закључује се у саопштењу.