latinica  ћирилица
26/04/2022 |  11:34 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

"Српска ће учинити све да што безболније преброди кризу"

Република Српска и њене институције, заједно са привредницима, учиниће све да се украјинска криза преброди на најбезболинији начин, изјавио је данас на Јахорини предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Вишковић на Јахорина економском форуму - Фото: Тwitter
Вишковић на Јахорина економском форумуФото: Тwitter

Поздрављајући привреднике из Републике Српске и региона, Вишковић је рекао да су они партнери у креирању економских мјера како би преживјели кризу са којом се треба носити и борити.

На отварању Јахорина економског форума 2022, Вишковић је нагласио да је Република Српска била на добром путу прошле године, да су сви економски показатељи били добри, али да се појавио "економски цунами" који ће изазвати скоро два пута веће економске посљедице, него што је то учинила пандемија вируса корона протекле двије године.

- Довољно је да се виде процјене Свјетске банке о кретањима БДП-а да су процјене које су имале на почетку године или крајем прошле само за први квартал смањене за четири процентна поена - истакао је Вишковић и додао да се то у новијој историји није дешавало.

Према његовим ријечима, Република Српска као једна мала економија која зна шта хоће и шта треба да ради, носиће се са осталим економијама које су знатно јаче и способније да дају одговоре.

Вишковић је рекао да ће Влада Републике Српске и њене институције, заједно са привредницима и свим социјалним партнерима учинити све да и ова криза буде прошлост.

Он је истакао да је важно да се у Републици Српској и БиХ сачува мир и стабилност, те додао да Српска, на челу са својим представницима у заједничким институцијама то и раде.

- Иако нас оптужују да је Република Српска реметилачки фактор, њени представници '"оши момци" - то није тачно. Понашајте се као руководство Републике Српске и биће загарантована стабилност и БиХ, али и регије и западног Балкана. Европа нема ниједног разлога да са те стране има било какву врсту забринутости - нагласио је премијер Српске.

Осврћући се на санкције које су уведене челним људима Републике, Вишковић је рекао да није тачно да је ријеч о санкцијама појединцима, већ о санкцијама цијелој Српској, наводећи да они који су их увели немају храброст да то кажу.

Вишковић је рекао да ће институције Републике Српске наставити да раде као до сада, додавши да ће се тако дати одговори на сва дешавања.

Према његовим ријечаима, задњих неколико година Република Српска је све јача, стабилнија и све боља.

- Ако сте бројчано мала заједница, не значи и да сте претјерано угрожени. Много су данас негативније стопе БДП-а него што има Република Српска. Много већу стопу инфлације и веће цијене енергената плаћају они који се представљају за велике и моћне а који осјећају веће посљедице онога што су сами припремили и креирали - нагласио је Вишковић.

Он је најавио да ће Влада Републике Српске, заједно са пословном заједницом, креирати мјере и радити на повећању плата.

- Раст плата у првом кварталу био је нешто већи него раст инфлације у истом кварталу. Сада смо дошли на ниво када је инфлација појела раст плата, тако да ћемо већ у мају креирати нови сет закона везаних за раст плата, пензија, социјалних, борачких давања и свега онога што треба да одржи нашу ликвидност - истакао је Вишковић, те додао да ће све то покренути економски циклус, како би се из ове кризе изашло што безболније.

На дводневном Јахорина економском форуму главна тема расправе је глобални економски изазови и прилике, док су кроз панеле заступљене и регионалне теме као што су "Отворени Балкан", регионална сарадња, као и јачање конкурентности локалних заједница и локалне економије.

Јахорина економски форум 2022 одржава се под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Српске и Савјета министара.