latinica  ћирилица
26/04/2022 |  12:32 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Вишковић: Спас економије је у јавним инвестицијама и јавној потрошњи (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас на Јахорини да је спас економије у јавним инвестицијама и очувању јавне потрошње.
Радован Вишковић (Фото: Twitter/@Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: Twitter/@Vlada_Srpske)

Вишковић је нагласио да су инфлаторна кретања у значајној мјери порасла, те да је најобјективније тражити рјешење у сарадњи са пословном заједницом и социјалним партнерима креирајући политике.

Он је на конференцији за новинаре рекао да Влада Српске очекује значајне закључке и смјернице на који начин одговорити на глобална кретања која су се десила због сукоба између Русије и Украјине.

- Овдје више није у плану развој, него сачувати, колико је могуће, економију и радна мјеста. То само можемо јавним инвестицијама и очувањем јавне потрошње - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је Република Српска прошле године била на добром путу за економски опоравак, али да је, ничим изазвана, без могућности било каквог утицаја, дошла у ситуацију да, по свим параметрима најодговорније економије, очекује скоро знатно теже економске посљедице по глобалну економију.

- Живио сам у нади да нам се ништа теже неће десити од пандемије вирус корона, али, нажалост, украјинска криза направила је економски суноврат Европе, а ми као неко ко је повезан спољнотрговински са тим просторима и зависни због енергената које користимо из земаља ЕУ, имамо посљедице - рекао је Вишковић, који је присуствовао отварању Јахорина економског форума 2022.

Премијер је подсјетио да Република Српска нема фискални суверенитет у пуном капацитету, што је кључно у оваквим ситуацијама.

- Све централне банке у свијету су имале кључне улоге у очувању економије. Нажалост, Централна банка БиХ се понашала као да се све дешава тамо негдје, као да се то ње не дотиче - рекао је Вишковић.

Предсједник Владе је истакао да је за Републику Српску кључно регионално повезивање, те да ће сутра на форуму о томе разговарати са премијером Србије Аном Брнабић.

- Не треба крити чињеницу да је знатан број инвестиционих намјера које Српска има за ову и наредне године везано за Србију - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је Република Српска потпуно јасна била када је ријеч и о слободном протоку робе и услуга.

- Наше опредјељење је да БиХ треба да буде чланица у тој отвореној трговинској зони - рекао је Вишковић и подсјетио на проблем у вези са забраном извоза трупаца из БиХ и компликованих процедура.

Он је рекао да постоји проблем у функционисању институција БиХ, јер када Република Српска покрене питања заштите домаће производње, олакшица у вези са индиректним порезима и акцизама, то на нивоу заједничких институција не добије сагласност.

Вишковић је поручио да је таква БиХ економски угрожена и нема будућност.