latinica  ћирилица
26/04/2022 |  13:29 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Додик: Политика Централне банке БиХ конзервативна и катастрофална

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да Република Српска и њене кључне институције нису задовољне монетарном политиком коју на нивоу БиХ води Централна банка, мимо сагласности и одлука сва три члана Предсједништва БиХ.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Додик је на конферецији за новинаре на Јахорини поновио оштре критике на рад Централне банке БиХ за коју је рекао да води погрешну монетарну политику, мимо сагласности и одлука Предсједништва БиХ, у чијој је то уставној надлежности.

- Ми немамао институцију која чува конвертибилну марку на прави начин, а политика Централне банке је конзервативна и катастрофална, у служби је међународних, а не домаћих интереса. Једина права монетарна политика у БиХ може бити она која ће обезбиједити да се очува реална вриједност КМ, а не да се ова валута уништава везањем за евро - истакао је Додик, који учествује у раду Јахорина економског форума.

Он сматра да би добро рјешење за спас КМ био и пливајући курс, или везивање за такозвану корпу валута, што је позната пракса у финансијском свијету, или за злато које БиХ, наравно, нема.

- Међутим, о томе у БиХ нико не жели да разговара са нама. У депозиту Централне банке сада лежи више од 500 милиона евра, него што је обезвријеђена емисија КМ. То је злочин према јавним финансијама, према привреди. Зашто Република Српска никада није остварила право на свој дио од 330 милиона КМ у оптицају? Ја то желим да знам - истиче српски члан Предсједништва БиХ.

Сматра да депозити банака из БиХ не треба да буду на рачунима страних банака у ииностранству.

Додик је истакао да је Јахорина економски форум у фокус свих панелских разматрања ставио веома амбициозну тему посвећену глобалним економским изазовима и приликама.

Према његовим ријечима, много је глобалних изазова, свијет је потпуно изгубио раније обрисе, није више исти и у геополитичком смислу у потпуном је нереду, тако да је евидентна неопходност његове прекомпозиције, по различитим сценаријима.

- Ми треба да научимо како да се према томе поставимо. Очигледно је да је ријеч о поремећају изазваном глобалним сукобом, с једне стране либералне економије, а с друге оне која себе назива суверенистичком, а Украјина је сама колатерал између та два гиганта - оцијенио је Додик.

Сматра да либерални свијет води своје посљедње битке да сачува своје вриједности, које су побиједиле комунизам, а раније нацизам.

Према његовој оцјени, БиХ није добар амбијент за економију и њене институције скоро да ништа не чине на плану развоја привреде.

Додик појашњава да је то конзервирано и још је у сфери памети из деведесетих година прошлог вијека, времена политичког интервенционизма у привредне токове.

- Данас је јасно да су глобални економски играчи ЕУ, Америка па сад и Велика Британија, а да своје економске проблеме рјешавају тако што су без покрића емитовале знатан дио своје валуте. ЕУ је емитовала готого три хиљаде милијарди евра у посљедње три године без покрића, а ако евро губи вриједност, онда га губи и КМ, јер је везана за њега - упозорава Додик.

Према његовим ријечима, Јахорина економски форум треба да да одређене одговоре којим путем треба да иде мала и скромна економија Републике Српске, тим прије јер су се глобални поремећаји негативно одразили на снабдијевање уопште, као и на промет робе и услуга, енорман раст цијена разне робе, скупље инвестиције и повећан ризик за улагања.

- Ми у Републици Српској морамо сачувати мир и стабилност и то нам је најаважније - поручио је Додик.