latinica  ћирилица
26/04/2022 |  13:38 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Додик: У БиХ све је политика, па и иницијатива "Отворени Балкан"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да је БиХ, нажалост, и по питању "Отвореног Балкана" подијељена и да је прихватање те иницијативе постало искључиво политичко, а не економско питање.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је указао да, истовремено, политичари муслимани покушавају да представе у Европи да неко други блокира институције.

Он је навео да је прије извјесног времена Предсједништво БиХ донијело одлуку да се прикључи иницијативи "Отворени Балкан" и дало налог Савјету министара да спроведе ту процедуру.

- А онда су почеле опструкције. На нивоу Савјета министара министри муслимани нису жељели да учествују у раду и све су блокирали. Дакле, све има искључиво политички мотив - истакао је Додик.

Навео је да је прије неколико дана разговарао са групом привредника који су рекли да не могу да обезбиједе довољно радне снаге у грађевини, због чега их траже са стране.

- Доста Албанаца се нуди као радна снага. Проблем је што он истог дана кад дође у Београд може да добије све папире и да се укључи у рад, а овдје мора да проведе два, три мјесеца чекајући да послодавац, обијајући прагове, добије привремене радне дозволе за ту радну снагу, што прави проблем - појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је потпуно подијељено друштвао које егзистира искључиво зато што у том либералном свијету не треба још један проблем.

- Они покушавају да тај проблем ријеше тако што ће Републику Српску поново сатанизовати, али и то ће проћи. Није то ништа ново - указао је он.

Додик каже да у БиХ нема ниједан базичан договор о било чему, а и када се постигне, као што је било у вези са иницијативом "Отворени Балкан", неко га не поштује.

- Договори на сједницама Предсједништва, које је задужено за спољну политику, су пропали зато што министарка /иностраних послова Бисера/ Турковић сама дјелује у оквиру онога што су њени ставови њених партијских руководиоца - напоменуо је он.

Додик је оцијенио да је то кап која је превршила чашу у БиХ и да је велико питање да ли уопште било шта функционише.

- Онда смо ми криви зато што смо рекли да нећемо да учествујемо у раду институција које су на тај начин спремне да прихвате много ствари - од човјека који се лажно представља као високи представник, па до чињенице да може да намеће неке законе, умјесто да се то рјешава у оквиру БиХ - нагласио је српски члан Предсједништва.

Додик је истакао да је учествовао у свим сједницама Предсједништва БиХ из различитих разлога и да нема тачке дневог реда која није рјешена.

- А, када слушате муслимана у БиХ чујете - блокада. Према њима, укључивање у рад институција значи да доносе одлуке оне које они хоће - рекао је он.

Република Српска, каже Додик, да може то да уради, већ би била у "Отвореном Балкану".

Додик каже да и привредници Федерације БиХ то желе, али морају да се изборе код својих политичара који то неће.