latinica  ћирилица
26/04/2022 |  14:26 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Ђокић: Транзиција захтијева вријеме и прилагођавање

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је на Јахорина економском форуму да свака транзиција захтијева вријеме, велика прилагођавања и трошкове.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је на панелу "Шта нам доноси енергетска транзиција?" истакао да је Република Српска учинила све у области законодавства, али да је транзиција скупа и да се не могу пратити процеси које захтијева Европа.

Он је навео да су кључни циљеви доступност енергије, вођење рачуна о ресурсима и заштита околине.

Ђокић је нагласио Република Српска има најјефтинију електричну енергију у Европи, те да објекти за производњу струје требају бити у власништву државе и да се мора радити на изградњи капацитета за зелену енергију.

Он је оцијенио да ће украјинска криза имати велики утицај на транзицију и да Република Српска мора почети да се прилагођава како би очувала економију овог система.

Вршилац дужности генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић истакао је да су они једна од ријетких електропривреда или једина на Балкану која је у својој режији покренула пет инвестиционих пројеката који су снаге 430 мегавата, а то је трећина постојећих капацитета "Електропривреде Републике Српске".

Петровић је нагласио да друге електропривреде немају сопствене инвестиционе пројекте и у другачијем су положају.

- Ми већ данас можемо да понудимо привредницима Европе и Балкана дугогодишње аранжмане, односно за 30 година, за испоруку електричне енергије по најповољнијим условима и по цијени од 80 евра по мегават-часу, плус инфлација из енергетске области коју саопшти статистика БиХ - појаснио је Петровић.

Он је нагласио да је то нешто што ће представљати Републику Српску као најпривлачнију територију за инсталацију производних постројења, истакавши да је у овој кризи инвестиција излаз.

- То је једна од главних порука свим привредницима и ми то можемо урадити, јер у својој властитој режији правимо вишкове електричне енергије, а друге електропривреде попуњавају своје мањкове - рекао је Петровић и додао да ће ти вишкови електричне енергије бити пласирани на тржиште по мањим цијенама.

Петровић је нагласио да су сада цијене електричне енергије у Европи веће од 120 евра, па и 200 евра, јер електропривреде и снабдјевачи морају да префактуришу трошкове набавне цијене.

Он је нагласио да у Републици Српској нема разлога за повећање цијене домаћим конзументима.

Представник "Електропривреде Црне Горе" Милутин Ђукановић истакао је да је најбоље производити електричну енергију тамо гдје се троши и најавио више инвестиција у овом сектору.