latinica  ћирилица
28/04/2022 |  11:08 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 30 година од формирања ВРС (ФОТО/ВИДЕО)

У Источном Сарајеву обиљежава се 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.
Источно Сарајево - Обиљежавање 30 година од формирања ВРС - Фото: РТРС
Источно Сарајево - Обиљежавање 30 година од формирања ВРСФото: РТРС

Одржан је дефиле Трећег пјешадијског пука и свечано постројавање на Тргу Србија.

Код Централног крста на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу положени су вијенци, а претходно је у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служен парастос за погинуле борце.

Фото: РТРС

Бригадир Милорад Крајшумовић, командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, рекао је на Сокоцу да је данас одата дужна почаст српским херојима који су својим животом поплочали пут слободе.

- Данас смо на подручју града Источно Сарајево, гдје смо присуствовали литургији у Манастиру на Равној Романији, а потом и помену на светом мјесту - Војничком гробљу. Ту смо прислужили свијеће и положили вијенце, чиме смо одали дужну почаст српским борцима, херојима, најбољим од нас, који су својим животом поплочали пут слободе који ми данас уживамо - рекао је бригадир Крајшумовић.

Соколац (Фото: РТРС)

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, честитао је српском народу 30 година постојања Републике Српске, те истакао да је један од најзначајнијих датума у нашој историји је формирање Војске Срспке Републике БиХ 12. маја 1992. године на сједници Народне скупштине у Бањалуци.

Начелник општине Соколац и овом приликом апеловао је на српско јединство и слогу, када је у питању очување, даље изградње и јачање Републике Српске, посебно у овим тешким временима.

Предсједнк регионалног одбора Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић захвалио је представницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, који су данас поводом 30 година од оснивања Војске Републике Српске организовали обиљежавање овог јубилеја у свим регијама Републике Српске.

Централна свечаност поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука биће одржана 12. маја у Бањалуци.